De 43-jarige Danny K. blijft de komende twee weken in voorarrest. 

K. geldt als een van de hoofdverdachten in een groot onderzoek, codenaam Andes, van de Nationale Recherche en het landelijk parket van het Openbaar Ministerie naar een Nederlandse misdaadorganisatie.

Maandag deden 450 rechercheurs op diverse plaatsen in het land invallen. Tien verdachten werden aangehouden, onder wie ook Willem Holleeder. Justitie verdenkt de veronderstelde bende onder meer van afpersing en witwassen.

Bij de invallen hielpen militairen met speciale apparatuur bij het zoeken naar verborgen plaatsen. Bij de actie is beslag gelegd op drie vuurwapens, zo'n honderd dure horloges, gepantserde auto's en enkele tonnen aan contant geld. Ook is beslag gelegd op computers, telefoons en een grote hoeveelheid administratie. Een deel daarvan lag op verborgen plaatsen.

Holleeder

Holleeder blijft de komende twee weken vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris donderdag bepaald.

De bulk van de verdenkingen gaat over witwassen en afpersingen. Holleeder zou bij de afpersing van een voormalig voorman van de Hells Angels betrokken zijn geweest. Een kleine anderhalf jaar geleden kwam hij vrij, na een veroordeling in een andere, grote afpersingszaak.

Holleeder is niet een van de hoofdverdachten in de zaak, hij zou een betrekkelijk kleine rol in het geheel hebben gespeeld.

Alle verdachten worden donderdag aan de rechter-commissaris voorgeleid. De voorgeleiding van de andere hoofdverdachte, Dick V., vindt later op de dag plaats.

Danny K. werd samen met zijn partner aangehouden in zijn penthouse in Hilversum. Holleeder en Dick V. haalden vorig jaar het nieuws nadat V. Holleeder op een Amsterdams terras een gebroken kaak had geslagen.

Gebroken kaak

Holleeder en Dick V. haalden vorig jaar het nieuws nadat V. Holleeder op een Amsterdams terras een gebroken kaak had geslagen. Meer recent deed Holleeder van zich spreken door ernstige bedreigingen aan het adres van misdaadjournalist Peter R. de Vries.

Justitie ziet de veronderstelde bende als een exponent van de zogeheten Hollandse netwerken: een criminele groepering die haar wortels heeft in de Nederlandse onderwereld en vooral uit autochtone Nederlanders bestaat.