De commissie-Cohen besteedde in het onderzoek naar de Facebookrellen in Haren ruim 18.000 euro aan communicatie.

Dat blijkt uit een kostenspecificatie die de Groningse gemeente donderdag openbaar heeft gemaakt.

"Bij de kosten voor communicatie gaat het vooral om loonkosten. Denk bijvoorbeeld aan de eindredactie op het rapport, de voorlichters die de pers te woord stonden en de organisatie van de persconferenties van de commissie", legt een woordvoerder van de gemeente uit.

Veel kosten van de commissie waren al bekend. Zo was al duidelijk dat het onderzoek in totaal 389 duizend euro kostte. Dat zou vergelijkbaar zijn met andere soortgelijke onderzoeken.

​23 vergaderingen

De vier commissieleden onder Job Cohen hebben samen 23 duizend euro gekregen. Dat is voor het bijwonen van 23 vergaderingen, waarbij ze 250 euro per vergadering kregen.

Eerder was al bekend dat Cohen 35.000 euro kreeg. Hij ontving 325 euro per vergadering en nog eens 27.750 euro voor het voeren van gesprekken, aansturen van het onderzoek en opstellen van het hoofdrapport. 

Aan reiskosten heeft de commissie 5000 euro besteed. De vergaderkosten kwamen uit op 8000 euro. Dat geld is onder meer besteed aan catering en de huur van zaaltjes.

Openbaar

Het Dagblad van het Noorden en RTV Noord hadden er bij de gemeente op aangedrongen openbaar te maken hoeveel de commissieleden voor hun werk hebben gekregen.

Haren wees dat verzoek in overleg met de leden af, waarna de krant en de omroep een bezwaarschrift indienden. De bezwaarcommissie adviseerde de gemeente twee weken geleden de kosten toch openbaar te maken omdat het om overheidsgeld gaat.