De uitgeprocedeerde asielzoekers in de Vluchtkerk in Amsterdam vragen burgemeester Eberhard van der Laan om een nieuwe opvangplek.

De groep moet de St. Jozefkerk in West vrijdag verlaten. In een brief doen ze een beroep op de burgemeester om een ander leegstaand gebouw in de stad te betrekken, zo lieten ze donderdag weten.

De Vluchtkerk moet vrijdag om 18.00 uur leeg zijn. De bewoners geven aan dat ook te doen. Eigenlijk moesten ze al begin april het leegstaande gebedsgebouw verlaten, maar Van der Laan kwam toen met de eigenaar overeen dat ze iets langer mochten blijven.

Onderdak

De bewoners van de Vluchtkerk willen in elk geval onderdak totdat Vluchtelingenwerk alle dossiers heeft ingezien en het kabinet een besluit heeft genomen over het zogeheten buitenschuldcriterium.

Dat stelt dat uitgeprocedeerde asielzoekers die buiten hun schuld niet naar het land van herkomst kunnen terugkeren, bijvoorbeeld omdat dat land ze niet terug wil, toch kunnen blijven.

De illegalen uit landen als Somalië, Sudan, Ethiopië en Eritrea begonnen hun protest in september in een tentenkamp op de Notweg in Amsterdam-Osdorp.

Daar moesten ze op last van de burgemeester eind november weg. Het kamp was tegen de afspraken in uitgebreid en de gezondheidsrisico's en druk op de omgeving werden te groot.

Belofte

De uitgeprocedeerde asielzoekers komen donderdagmiddag naar een vergadering van de gemeenteraad. In de brief schrijven ze dat de burgemeester ze individuele opvang heeft beloofd.

''Maar nu breekt u deze belofte. Na een verlenging van ons verblijf in de Vluchtkerk met 8 weken zet u ons nu op straat met wat geld. We waarderen het aanbod dat u gedaan heeft, maar het is niet goed genoeg.''

Opties

Volgens een woordvoerster van Van der Laan vangt de GGD mensen op die ziek of zwanger zijn of psychiatrische problemen hebben. Voor de overige bewoners is gesproken over een eenmalig geldbedrag van 225 euro.

''Dit is een van de opties. Ze kunnen hiermee naar een andere locatie voor onderdak of naar hun advocaat reizen of een telefoonkaart kopen voor hun mobiel.''