De politie heeft woensdagavond in Nieuw-Vennep een overvaller neergeschoten nadat hij een man korte tijd gijzelde. 

De man was met een handlanger op de vlucht nadat ze eerder op de avond enkele straten verderop een snackbar hadden overvallen. Dat meldde de politie. Onduidelijk is of er iets buit is gemaakt.

Vervolgens vluchtten ze in een naastgelegen huis aan de Laan van Norma waar ze de bewoners korte tijd gegijzeld hielden. 

Volgens RTV Noord-Holland waren er op dat moment een vader en twee slapende kinderen aanwezig in het huis.

Klopjacht

De politie hield een klopjacht naar de beide daders in de wijk Getsewoud. Een groep jongeren had de overval volgens de omroep gezien en was de daders achterna gerend. Door hun tips wist de politie waar de overvallers zich hadden verschanst.

Volgens het Haarlems Dagblad ontdekte de politie hun verblijfplaats juist doordat twee andere kinderen de woning niet in konden toen ze thuis werden gebracht. Zij zouden de politie hebben gewaarschuwd, die door het raam van het huis keek en daar de overvallers ontdekten.

Vader

Eenmaal ontdekt namen de gijzelnemers de vader met een pistool op het hoofd mee naar buiten. Daar beval de politie hen het pistool neer te leggen, waarop de gijzelnemers weer naar binnen gingen.

Op een video is te zien hoe de politie de deur van het huis intrapt en vervolgens een gijzelnemer neerschiet. Hij werd in zijn schouder geschoten. Hij liep volgens de politie lichte verwondingen op. De vader bleef ongedeerd. Een moeder en een derde kind waren op het moment van de gijzeling niet thuis.

De verdachte is volgens de politie lichtgewond geraakt. Volgens het Haarlems Dagblad meldt dat hij naar het ziekenhuis is gebracht. De gewonde man en zijn medeplichtige zijn aangehouden. Het gaat om twee 17-jarige mannen uit Amsterdam.

Bekijk hier beelden van de inval:

Rijksrecherche

Een politiewoordvoerder wil alleen bevestigen dat de vader gegijzeld was. Hij wilde niet zeggen of anderen in het huis iets van de gijzeling hebben meegekregen. "We werken nu aan een persbericht, maar omdat een agent iemand heeft neergeschoten moet dat eerst worden afgestemd met de rijksrecherche." 

Als een agent iemand neerschiet is het gebruikelijk dat de rijksrecherche dit onderzoekt en niet het korps zelf. Zo moet de schijn van belangenverstrengeling worden vermeden.