Sommige Nederlandse jihadisten die zich in Syrië aansluiten bij rebellen zijn zo overtuigd van hun missie dat ze hun paspoort verbranden.

Dat zegt een naar Nederland teruggekeerde Syrië-ganger woensdagavond in het televisieprogramma De Vijfde Dag.

De 19-jarige man zegt zonder problemen naar Nederland te hebben kunnen terugkeren. Hij zegt zich bij terugkeer in Nederland te hebben gemeld bij de politie. De man stelt zelf niet te hebben gevochten, maar alleen hulp te hebben geboden aan vluchtelingen.

De Nederlander verbleef met een aantal andere Nederlanders in huizen in het Syrische Aleppo. Niet alle Nederlanders verblijven volgens hem echter daar. Zo willen sommigen tussen vluchtelingen verblijven. "En er zijn jongens die de Arabische taal graag willen leren. Die gaan naar plekken waar geen Nederlanders of Europeanen verblijven."

Bekeerd

De Syrië-ganger stelt onder anderen een 26-jarige man uit Overijssel die is bekeerd tot de islam te hebben ontmoet in Aleppo. Deze man, Victor Droste, zou niet van plan zijn ooit nog naar Nederland te komen, schat de 19-jarige in. "Hij is oprecht op zoek; het martelaarschap of de overwinning. Ik zag echt dat hij daarvoor was gekomen."

In Syrië zijn volgens hem meer Nederlandse jongens die zo sterk overtuigd zijn van hun missie. "Ik heb mensen gezien die zo zeker zijn van hun keuze dat ze zelf hun paspoort verbranden."

Lees alles over Syrië in ons dossier over de ontwikkelingen in het Midden-Oosten