Een flinke onweersbui heeft woensdagmiddag voor files gezorgd bij Amsterdam.

Op de ringweg A10 werden twee rijstroken afgesloten bij Slotermeer, omdat er water op de weg stond, zo meldden de ANWB en de VerkeersInformatieDienst (VID).

''Normaal staat er geen file en nu wel'', aldus een woordvoerder van de ANWB. Inmiddels zijn de problemen goeddeels voorbij.

Ook op andere plaatsen zijn er plensbuien en lokaal ook onweer. Op verschillende plaatsen in Nederland zijn woensdag windhozen waargenomen, zo blijkt uit foto's op Twitter. Ook het KNMI waarschuwt dat er windhozen zijn waargenomen bij buien in het noorden van het land. Het gaat om kleine tornado's, die niet voor grote problemen hebben gezorgd.

Windhozen

Volgens meteoroloog Christian Wentink van Weeronline.nl komen windhozen niet heel vaak voor in Nederland. ''Dat heeft te maken met de stevige buien waar we nu mee te maken hebben en de windcondities'', legt hij uit. Bovendien is de lucht in het noorden van het land warm en vochtig, terwijl het hoger in de atmosfeer koud is. Dat zorgt voor minilagedrukgebieden en dat laat zich zien als een windhoos.

Voor schade op grote schaal zorgen ze zelden, weet Wentink. ''Over het algemeen zijn windhozen in Nederland niet krachtig genoeg. Maar stevige buien kunnen wel voor flinke windstoten zorgen, die zijn vaak gevaarlijker.''

Bekijk het laatste weerbericht

Laatste verkeersinformatie