De wedstrijd van de B-jeugd tussen Buitenboys uit Almere en Nieuw Sloten uit Amsterdam verliep partijdig. Mensen hadden kritiek op het optreden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen.

''Daar werd over gezeurd'', aldus verdachte Yassine D. woensdag tijdens het proces rond de gewelddadige dood van de grensrechter.

Verdachte Soufyan B. omschreef zichzelf als ''een etter'' tijdens die wedstrijd op 2 december. Hij was vervelend, duwde en trok. De spelers van Nieuw Sloten hadden onderlinge kritiek en die werd, zoals altijd, schreeuwend kenbaar gemaakt, aldus B.

Kort voor het einde van de wedstrijd scoorde B. de gelijkmaker (2-2). Daarna rende hij lachend langs grensrechter Nieuwenhuizen en zei dat hij hem wel moest bijhouden. Langs de lijn hadden toeschouwers hun ongenoegen over Nieuwenhuizen laten horen. B.: ''Hij was heel streng.''

Na het laatste fluitsignaal ontstond de vechtpartij, waarvan Nieuwenhuizen het middelpunt werd. Een minuut later was die voorbij.

Nieuwenhuizen was verhaal komen halen en kwam daarbij dreigend over, aldus B. Ook zou hij hebben gescholden.

Kleedkamer

De spelers van Nieuw Sloten zijn na het geweld naar de kleedkamer gegaan. Soufyan B. en Yassine D. werden gesommeerd naar de bestuurskamer van Buitenboys te komen. B. zei dat een vader van een teamgenoot hen heeft opgedragen niets te zeggen. De jongens hebben zich daar aan gehouden.

Ibrahim C. zou eerder hebben gezegd dat het maar goed is dat er geen videobeelden zijn, omdat hij anders ''de lul'' zou zijn. Woensdag ontkende C. dat hij dit heeft gezegd.

Grensrechter Nieuwenhuizen werd uren na het incident onwel. Hij overleed de volgende dag in een ziekenhuis.

Volg hier ons liveblog (gesloten)