De rechtbank in Den Bosch heeft woensdag een van de verdachten van de brandstichting in het gemeentehuis van Waalre vrijgelaten.

Het gaat om de 49-jarige Eindhovenaar die als laatste werd aangehouden. Er zijn op dit moment onvoldoende aanwijzingen voor zijn betrokkenheid bij de brand.

De Eindhovenaar Freddy van de M. werd ruim een maand geleden door een arrestatieteam aangehouden in zijn huis. Hij blijft verdachte, meldde het Openbaar Ministerie. De officier van justitie denkt na over een eventueel hoger beroep tegen de vrijlating, aldus een OM-woordvoerster in een reactie.

De overige twee verdachten zitten in ieder geval vast tot de rechtbank op 21 juni een eerste openbare zitting houdt over de zaak. Dick O. gaat in beroep tegen verlenging van zijn voorarrest.

Volkswagen Touran

De drie verdachten van de aanslag op het gemeentehuis maakten regelmatig gebruik van de Volkswagen Touran die op weg van en naar de brand is gebruikt door de daders.

De verdachten en de auto zijn in de dagen voor de aanslag gefilmd bij een onbemand tankstation. Te zien is hoe ze jerrycans vullen met brandstof. Ook werd de auto met de verdachten in de dagen voor de brand gecontroleerd door de politie die de jerrycans zag liggen in de kofferbak maar verzuimde te kijken naar de inhoud.

Betrokkenheid

Raadsman Mark Nillesen van de verdachte woonwagenbewoner Dick O. (37) heeft dat woensdag gezegd nu hij na ruim 2 maanden als eerste advocaat voor het eerst mag praten over het dossier.

En hoewel Dick O. regelmatig gebruikmaakte van de Touran zegt dat niks over zijn betrokkenheid bij de brandstichting, meent de advocaat. ''Het is in de kern een hele kleine, simpele zaak. Hard bewijs is er niet. Het is niet bekend wie er die bewuste nacht in de Touran reed.''

Motief

De politie denkt een motief te hebben gevonden voor de aanslag. Het dossier bevat anonieme inlichtingen van de politie dat het drietal handelde in opdracht maar Nillesen wil er niets over zeggen. Hij beschouwt het als roddel en achterklap. ''Aannames kloppen aantoonbaar niet. Ik wil er liever geen uitspraken over doen om de gemoederen rustig te houden.''

'Een prominente bewoner van het woonwagenkamp in Waalre' wordt wel eens genoemd als opdrachtgever. Nillesen denkt dat het ongelofelijk moeilijk zo niet onmogelijk is om een opdrachtgever te ontmaskeren: ''Woonwagenbewoners klikken niet.’’

Verwoest

Het gemeentehuis werd in juli verwoest toen er twee gestolen auto's naar binnen werden gereden en in brand werden gestoken. Het drietal ontkent elke betrokkenheid bij de brand en zwijgt verder.

De Volkswagen Touran hoorde thuis op het woonwagenkamp in Sint-Michielsgestel waar Dick O. woont. De auto kreeg daar de bijnaam de 'hoer van het kamp’ omdat iedereen er mee rijdt, zegt de advocaat.

Er zijn minimaal zes mensen die er regelmatig in rijden: buren, familieleden en de medeverdachte vrienden van Dick O., Igor de L. en Freddy van de M. uit Eindhoven.

Igor de L. zou regelmatig jerrycans vullen bij het tankstation voor zijn autohandel.