De 25-jarige Amsterdammer die afgelopen weekeinde is aangehouden na het dodelijk schietincident tijdens een dancefeest in het Scheepvaartmuseum, blijft 14 dagen langer vastzitten.

Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald.

Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van wapenbezit en moord of doodslag op de 26-jarige man die tijdens het dance-event The Waterfront om het leven kwam na een uit de hand gelopen ruzie. De verdachte werd kort daarna in de buurt opgepakt door de politie na tips van getuigen.

De verdachte zit volgens justitie in beperkingen. Dat houdt in dat hij geen contact mag hebben met de buitenwereld, alleen met zijn advocaat.

Drie redenen

De rechter-commissaris heeft het voorarrest verlengd op grond van drie redenen, lichtte een woordvoerster van de rechtbank toe. Zo betreft het een ernstig strafbaar feit waar een gevangenisstraf van 12 jaar of meer op staat. Bovendien zou de samenleving geschokt zijn als hij vrijkomt.

Het tweede argument voor het verlengen van de voorlopige hechtenis is dat de verdachte een crimineel verleden heeft en het gevaar op herhaling bestaat. De derde reden is dat het onderzoek niet belemmerd mag worden.

Fillmpjes

De politie roept de 1000 toen aanwezige bezoekers van het dancefeest nog steeds op foto's en filmpjes te uploaden van de hele avond. Daarmee boekt de politie nog weinig resultaat. Dinsdag waren slechts twee filmpjes binnen.

Dinsdagavond vroeg de politie ook aandacht voor de zaak in het tv-programma Opsporing Verzocht, wat vooralsnog twee tips opleverde.