De as van de schilderijen die in oktober werden geroofd uit de Kunsthal in Rotterdam is mogelijk gevonden. Dat melden diverse Roemeense media woensdag.

De as komt uit het fornuis van de moeder van de Roemeense Radu Dogaru, een van de hoofdverdachten. Al eerder gingen er geruchten dat twee van de gestolen werken zouden zijn verbrand. De dieven zouden dit hebben gedaan omdat het hun niet lukte de schilderijen te verkopen.

Een gespecialiseerd laboratorium in Roemenië onderzoekt of de as uit het fornuis daadwerkelijk van de schilderijen is.

Onder meer wordt onderzocht of de as sporen van specifieke oliën, inkt of verf bevat. Het is onduidelijk om welke van de gestolen schilderijen het zou gaan.

Voorzichtigheid

Volgens de advocaat van een van de verdachten, Maria Vasi, is voorzichtigheid nog geboden. "Er zijn sporen die wijzen op een verflaag, maar ook andere sporen die onder geen beding suggereren dat de schilderijen zijn verbrand."

Picasso

In de nacht van 15 op 16 oktober werden zeven schilderijen geroofd uit het Rotterdamse museum. De buit bestaat uit schilderijen van Pablo Picasso, Henri Matisse, Paul Gauguin, Meyer de Haan, Lucian Freud en twee werken van Claude Monet. De kostbare kunstwerken behoorden tot de Triton-kunstcollectie.

De totale waarde van de zeven kunstwerken is 18 miljoen euro.