Het toegepaste geweld op grensrechter Richard Nieuwenhuizen is de rechtstreekse aanleiding voor zijn dood, dat stelt het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) woensdag voor de rechtbank in Lelystad.

Lees het liveblog over deze rechtszaak

Acht verdachten, van wie 7 minderjarigen, moeten zich de komende dagen verantwoorden voor de mogelijke betrokkenheid bij de dood van de grensrechter.

De 41-jarige Nieuwenhuizen werd op 2 december na afloop van een jeugdwedstrijd tussen zijn club Buitenboys en Nieuw Sloten mishandeld op het veld in Almere.

Hij zakte enkele uren daarna in elkaar en overleed een dag later in het ziekenhuis. Het incident leidde tot een golf van verontwaardiging in het hele land.

Doodsoorzaak

Er zijn vijf dagen uitgetrokken voor het proces. De belangrijkste vraag die woensdag beantwoord moet worden is de vraag waaraan Nieuwenhuizen precies is overleden.

Er is onder de verschillende forensisch-pathologen die de rechtbank hoort, discussie ontstaan over de doodsoorzaak. Het NFI noemt het in zijn sectierapport hoogst waarschijnlijk dat Nieuwenhuizen om het leven is gekomen door trappen en schoppen tegen zijn nek en hoofd.

De Britse Christopher Milroy, ingeschakeld door advocaat Gerard Spong, heeft onderzoek gedaan waarin een zeldzame, genetische afwijking aan de slagader (SMA) boven water is gekomen. Als de ader te ver wordt gestrekt kan er een scheuring in de bloedvaten optreden.

Volgens Milroy kan de afwijking in uitzonderlijke gevallen leiden tot plotseling overlijden. De forensisch patholoog werkte vroeger voor Scotland Yard, tegenwoordig is hij actief in Canada. Het genetische onderzoek dat hij heeft gedaan, is in Nederland niet toegestaan.

'Hoogst onwaarschijnlijk'

De pathologen van het NFI, Bela Kubat en An Maas weerspraken de waarneming van Milroy, evenals de Vlaamse neurochirurg en hoogleraar Emile Beuls.

Beuls zei tegen de rechtbank: "Als een dergelijk zeldzaam fenomeen optreedt, enkele uren nadat er sprake is geweest van lichamelijk geweld tegen het slachtoffer is dat wel heel toevallig. Uitsluiten kan ik het niet, maar het is hoogst onwaarschijnlijk."

Volgens sommige juristen is de discussie over een eventuele zwakke plek in de slagader overbodig en onzinnig.

De heersende opvatting in de rechtspraak is dat zo'n afwijking niet uitmaakt. Het gaat om de vraag of iemand ook zou zijn overleden als het geweld niet was toegepast. De fysieke afwijking is niet doorslaggevend voor de schuldvraag.

Verdachten

Eenkele verdachten hebben woensdag summiere verklaring gegeven. In een paar gevallen beschuldigen zij elkaar. Ook over de enige meerderjarige in het proces, El-Hasan D., is gezegd dat hij Nieuwenhuizen heeft geslagen.

Volgens rechtbankvoorzitter Anja van Holten hebben de verdachten, voor zover zij hebben verklaard, verschillende lezingen gegeven over wat er is gebeurd en over wie wat heeft gedaan. De verklaringen wijken vaak af van hetgeen getuigen van het geweld hebben waargenomen.

Zij hebben onder meer verklaard dat meerdere jongens Nieuwenhuizen tegen zijn lichaam en hoofd hebben geschopt. Zij vergissen zich, zo reageerde een aantal verdachten daarop.

Foto

Advocaat Geert-Iem Roos van een van de verdachten stelde woensdagochtend dat een in dagblad De Telegraaf gepubliceerde foto de herinnering van getuigen heeft beïnvloed. De politie heeft de foto, waarop is te zien hoe Nieuwenhuizen wordt mishandeld, volgens Roos aan de krant gegeven.

Daarmee heeft het Openbaar Ministerie (OM) het recht op vervolging van Roos' cliënt, Othman K. (16), verspeeld, vindt hij.

De rechtbank deelde de mening van de advocaat niet en verwierp zijn betoog na een korte beraadslaging.