Het Nieuw Republikeins Genootschap (NRG) blijft twijfels houden over de aanhouding van twee ‘republikeinen’ op de Dam in Amsterdam bij de troonswisseling. 

Een gesprek dat het genootschap dinsdag voerde met burgemeester Eberhard van der Laan heeft daar geen verandering in kunnen brengen. Dat meldde het NRG woensdag.

Bij het gesprek over het zogeheten feitenrelaas was ook plaatsvervangende korpschef Jan Pronker aanwezig. Volgens het genootschap maakt ''het samenstel van toevalligheden dat uiteindelijk tot de aanhoudingen heeft geleid het feitenrelaas ongeloofwaardig’’.

Persoonsverwisseling

Republikein Hans Maessen en activiste Joanna van der Hoek werden aangehouden en kort na hun arrestatie met excuses van de politie weer vrijgelaten. Het genootschap snapt nog steeds niet waarom bij de aanhoudingen sprake zou zijn geweest van een persoonsverwisseling, terwijl Maessen zich identificeerde met zijn rijbewijs.

Ook over andere omstandigheden blijven vragen bij het genootschap. Zoals over de communicatie die op dat moment niet goed zou hebben gewerkt ''terwijl er verder die dag noch bij de politie, noch bij telefoongebruikers enige klacht was over slechte verbindingen''.

De zaak komt donderdag aan de orde in een commissie van de Amsterdamse gemeenteraad.