De maximale duur van jeugddetentie wordt mogelijk toch 4 jaar, maar dan alleen voor 18-plussers. Nu kan een rechter bij jeugddetentie nog hoogstens 2 jaar cel opleggen.

In een debat over strafrecht voor 15- tot 23-jarigen riep het CDA dinsdag de PvdA op om nog eens na te denken over een maximale straf van 4 jaar bij jeugddetentie. Ook de VVD ziet graag een verhoging van het maximum naar 4 jaar, maar legde zich in het regeerakkoord met de PvdA vast op hoogstens 2 jaar jeugddetentie.

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt gaf dinsdag aan over de oproep van het CDA na te gaan denken, al zei hij er sceptisch tegenover te staan. ''Maar ik doe de deur niet helemaal dicht."

De Kamer praatte dinsdag over het wetsvoorstel van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) voor adolescentenstrafrecht. Doel is om de opgelegde straf meer aan te laten sluiten bij de ontwikkeling van de verdachte. Jongvolwassenen tot 23 jaar kunnen met het jeugdstrafrecht te maken krijgen. Dit is nu nog 21 jaar.

Jeugd-tbs kan volgens de nieuwe wet worden omgezet in tbs. Rechters kunnen veroordeelden straks ook dwingen onderwijs te volgen.