Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben de eerste 2 van hun 12 provinciebezoeken achter de rug. Dinsdag beten Groningen en Drenthe het spits af.

In beide provincies kreeg het koningspaar tienduizenden mensen op de been. Bedoeling van de toernee is om veel mensen de kans te geven het stel te zien of te ontmoeten.

Voor het koningspaar is het ook een krachttoer. De van koningin Beatrix uit 1980 overgenomen formule om 2 provincies per dag te bezoeken zorgt ervoor dat het paar minstens 8 uur in touw is: zwaaien, handen schudden, presentaties bekijken, overal belangstelling tonen, een praatje maken en toch vaart houden. Het is de koninklijke kunst om door te kunnen lopen zonder mensen teleurgesteld achter te laten.

In het Groningse Leek lukte dat dinsdagmorgen minder goed. Afvaardigingen van een dozijn Groningse dorpen hielden het paar zo goed aan de praat dat het schema uitliep. Dat was vervelend voor bijvoorbeeld de marktkooplui die met hun presentatie van streekproducten daarna aan de beurt waren.

De koning zorgde ervoor dat er tijdens het middagprogramma in Drenthe scherper op de klok werd gelet. Dat moest ook omdat het paar dinsdagavond in Wassenaar bezoek kreeg kreeg van president Ricardo Martinelli van Panama.

Dwingeloo

De tijdsdruk maakte de belangstelling voor de 'dromen' die de 12 Drentse gemeenten op de Brink in Dwingeloo presenteerden niet minder en de naar schatting 20.000 belangstellenden kregen Willem-Alexander en Máxima zelfs even in bed te zien - rechtop staand weliswaar, maar toch dromend van een plek op de Werelderfgoedlijst van de unieke Drentse 'koloniën van weldadigheid.'

In Beilen maakten de koninklijke bezoekers een luid toegejuicht rondje over de vernieuwde Markt. De lokale turnclub kreeg Willem-Alexander en Máxima zover dat ze medewerking verleenden aan de uitvoering door als brug te functioneren voor de trampolinespringers.

Provinciehoofdstad Assen, waar de dag in stijl werd afgesloten met onder meer een escorte van mini TT motoren, betaalde de 'prijs' voor het succes in de voorgaande stopplaatsen. Het bezoek werd in hoog tempo afgelegd, zodat de vertraging deels kon worden ingelopen.

Gelderland en Utrecht krijgen het koningspaar donderdag op bezoek.