De burgemeesters Paul Depla (PvdA) van Heerlen, Peter Cammaert (CDA) van Roermond en Antoin Scholten (VVD) van Venlo gaan samen een voorstel uitwerken voor de regulering van wietteelt in Limburg. 

Dat is een van de manieren om een dam op te werpen tegen de criminele netwerken. Dat maakte burgemeester Onno Hoes van Maastricht dinsdag bekend.

De acht Limburgse coffeeshopgemeenten willen hierin samen optrekken. De afspraak werd gemaakt tijdens overleg op 23 mei. Daarbij waren aangeschoven de burgemeesters van Maastricht, Sittard-Geleen, Kerkrade, Roermond, Heerlen en Venlo, evenals hoofdofficier van justitie Roger Bos en korpschef Gery Veldhuis.

Reguleren

De aanwezige burgemeesters en vertegenwoordigers van politie en justitie waren het er volgens Hoes over eens dat de criminele netwerken achter de wietteelt een halt moet worden toegeworpen. Het reguleren van de wietteelt kan daaraan bijdragen.

De massale toestroom van buitenlanders daarentegen houdt de criminele netwerken in stand en moet worden beteugeld, vindt Hoes. ''Het is belangrijk hierin als eenheid naar buiten te treden'', benadrukt de Maastrichtse burgemeester, tevens korpsbeheerder van de Limburgse politie.

Ook in Roermond en Sittard-Geleen worden buitenlanders toegelaten tot de coffeeshops, maar dat leidt volgens de burgemeesters niet tot een toename van de overlast.