In het Gelderse Culemborg heeft de politie dinsdag een criminele jeugdbende opgerold. In alle vroegte werden zeven jongens van hun bed gelicht. De actie is nog volop aan de gang.

Er doen 100 mensen aan mee, van wijkagenten en rechercheurs tot medewerkers van het Openbaar Ministerie (OM). Op diverse plaatsen zijn huiszoekingen, meldt de politie.

De jongeren van tussen de 16 en 20 jaar worden verdacht van witwaspraktijken en circa 250 woninginbraken of pogingen daartoe.

De bende zorgde voor veel overlast in met name de wijken Terweijde en Voorkoop in Culemborg-Oost.

Uitgescholden

''Bewoners en agenten werden uitgescholden, geïntimideerd en hinderlijk gevolgd door de groepsleden'', zegt een politiewoordvoerster. Onder de aangehouden verdachten zijn volgens haar twee minderjarigen. De politie sluit niet uit dat er meer arrestaties volgen.

De politie hield de bende al sinds augustus vorig jaar in de gaten. ''De groep bestaat uit in totaal zo'n 50 jongeren. Ze opereerden in steeds wisselende samenstelling'', legt de woordvoerster uit.

De opgepakte verdachten zijn de zeven kernleden van de bende. Zij worden vermoedelijk vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.