Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn dinsdag begonnen aan hun provincietour met een bezoek aan Groningen en Drenthe.

Het koninklijk paar zal de komende tijd langs alle 12 provincies gaan. Bedoeling van de tournee is veel mensen een kans te geven het paar te zien en te ontmoeten.

De tour startte dinsdag in de stad Groningen. Bij het provinciehuis hadden zich dinsdagochtend honderden scholieren en ook veel volwassenen verzameld. Het paar kwam daar tien minuten eerder dan gepland, rond 08.50 uur, aan.

Stadswandeling

Na een kort bezoek aan het provinciehuis waar het paar werd ontvangen door commissaris van de Koning Max van den Berg en burgemeester Peter Rehwinkel volgde een stadswandeling van een uur. Die ging onder meer langs de Martinikerk en de Grote Markt en heeft als thema 'Groningen, een stad vol talent'.

Groningen heeft het stadscentrum volgehangen met oranje, rode, witte en blauwe banieren ter voorbereiding op de 'royal tour'.

Bekijk de aankomst van het koningspaar:

Ereburgers

Na de rondgang in de stad Groningen gingen Willem-Alexander en Máxima naar Leek. Hier werd het paar benoemd tot ereburgers. Eerder dinsdagochtend werden Willem-Alexander en Máxima ook al benoemd tot ereburgers van Groningen.

Ter afsluiting van het bezoek aan de provincie Groningen heeft het paar een streekproductenmarkt in Leek aangedaan. Het koningspaar werd overladen met etenswaar uit de streek. Enkele dames liepen met het paar mee om de geschenken in ontvangst te nemen.

Achter op schema

Meerdere dorpen hebben in Groningen korte presentaties gehouden, zoals Haren. Hier is zo ruim de tijd voor genomen, dat het paar nu al achterloopt op schema. Maar de sfeer is er niet minder ontspannen om op deze zonnige dag.

Na Leek staat het nabijgelegen Roden op het programma. Daar wordt het stokje overgedragen aan Drenthe. Tijdens de tour is halverwege de dag telkens in de buurt van de provinciegrens een ontmoeting met 50 mensen uit elk van de te bezoeken provincies.

Na Roden gaat het koninklijk paar nog naar de Drentse plaatsen Dwingeloo, Beilen en de hoofdstad Assen.

Panama

Lang kan het paar daarna niet blijven. Dinsdagavond wordt in Wassenaar president Ricardo Martinelli van Panama ontvangen. Die is voor een driedaags werkbezoek in Nederland.