De rechtbank in Groningen heeft keiharde kritiek geuit op het Openbaar Ministerie (OM). De rechtbank wil rechtszaken niet meer behandelen als strafdossiers niet eerder worden aangeleverd. 

Volgens de rechtbank gaat het niet langer om incidenten en komen zaken de laatste tijd voortdurend veel te laat bij de rechtbank terecht. Rechters en advocaten kunnen zich op deze manier niet goed meer voorbereiden.

Zo werden rechtszaken die maandag op de agenda stonden, pas vorige week dinsdag aangeleverd.

Eén van de verdachten van een omvangrijke drugszaak maandag kreeg zijn dagvaarding pas donderdag op de mat en kon daardoor geen advocaat meer regelen. Zijn zaak werd daarom aangehouden.

Felle bewoording

De rechtbank heeft het Openbaar Ministerie nu dringend en in felle bewoordingen verzocht snel voor verbetering te zorgen. Het is volgens een van de rechters inmiddels ''huilen met de pet op'' bij het OM.

Een woordvoerster van het OM erkent de problemen en zegt dat door de grote landelijke reorganisatie werkprocessen nog niet op elkaar zijn afgestemd. De organisatie zegt snel met verbeteringen te komen. Volgens de zegsvrouw kan het op dit moment ook niet slechter meer gaan. Eerder was er vergelijkbare kritiek op het OM in Gelderland en Zeeland.