Willem Holleeder wordt verdacht van betrokkenheid bij afpersing. De bekende crimineel is maandagochtend aangehouden bij politie-invallen in het kader van een groot onderzoek naar georganiseerde criminaliteit.  

Dat laat het Openbaar Ministerie (OM) maandag weten.

De arrestatie van Holleeder maakte deel uit van een grotere actie, waarbij meer dan 40 invallen zijn gedaan in onder meer Amsterdam, Beverwijk en Hilversum. Ook Dick V. en Danny K. zijn opgepakt, hoewel het OM dat niet bevestigt. Zij zouden de hoofdverdachten zijn.

Het gaat om een actie in een groot, al langer lopend onderzoek naar georganiseerde criminaliteit, die volgens het OM naast afpersing draait om witwassen, mishandeling, vuurwapenbezit en handel in harddrugs.

Hollands netwerk

In totaal zijn 7 mannen en 3 vrouwen opgepakt. De verdachten maken deel uit van het zogenoemde Hollandse netwerk. Het OM gebruikt die term voor groepen criminelen, meest van Nederlandse origine, die beeldbepalend zijn in de Nederlandse onderwereld. De meeste verdachten waren volgens het OM dienstverlenend aan de hoofdverdachten. In Heemskerk, Amsterdam, Eindhoven, Ouderkerk aan den Amstel, Haarlem en Axel zijn personen gearresteerd.

Angela van Hulten, de ex van Patrick Kluivert, is een van de tien verdachten die zijn aangehouden in verband met het onderzoek. Dat bevestigde een woordvoerder van het Openbaar Ministerie maandagavond. Van Hulten heeft naar verluidt een relatie met Danny K.. Ze zou zwanger van hem zijn. Van Hulten heeft ook al drie kinderen met Kluivert.

Doorzoeking

Aan de doorzoekingen in woningen, bedrijfspanden en safeloketten bij banken werkten ruim 450 rechercheurs mee, onder leiding van 13 officieren van justitie. Vijf onderzoeksrechters zagen toe op de actie.

De agenten troffen volgens het OM bij de doorzoekingen bij een verdachte vuurwapens aan. Ook is op 100 dure horloges, (gepantserde) auto's en enkele tonnen aan contant geld, computers, administratie, telefoons en de luxe inboedel van het penthouse in Hilversum beslag gelegd. Het OM vermoedt dat twee ondernemers met hun exclusieve horlogehandel betrokken waren bij het witwassen van crimineel geld.

De opgepakte verdachten worden nog deze week voorgeleid aan de onderzoeksrechter. Het onderzoek met de naam Andes duurt vermoedelijk nog maanden.

Holleeder

Holleeder kwam in januari 2012 na zes jaar cel op vrije voeten. Hij was eind 2007 veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf voor afpersing van onder anderen wijlen Willem Endstra, maar mocht de gevangenis verlaten toen twee derde van zijn straf erop zat.

Sindsdien haalde hij geregeld het nieuws. Zo zorgde zijn optreden in het tv-programma College Tour voor felle reacties en schreef hij een column in weekblad Nieuwe Revu.

Eerder zat hij al 8 jaar vast voor de ontvoering van biermagnaat Alfred Heineken en diens chauffeur Ab Doderer in 1983.