Bij het programma 'Moeders voor Moeders' in Brazilië zijn zwangere vrouwen jarenlang misleid door het farmaceutische bedrijf MSD en zijn voorganger Organon in Nederland.

Dat meldt de Volkskrant maandag.

De vrouwen dachten dat uit de hormonen in hun urine een geneesmiddel werd gemaakt voor vrouwen met zwangerschapsproblemen. Organon en MSD zouden de stof echter gebruiken voor de productie van een middel om zeugen in de varkensindustrie sneller biggen te laten krijgen.

Het gebruik van dat middel PG600 is legaal, maar in biologische varkenshouderijen is het taboe omdat een kunstmatig snelle zwangerschap de zeugen te zwaar zou belasten.

In opspraak

Het 'Moeders voor Moeders'-programma in Brazilië is in 1986 opgezet nadat de Nederlandse campagne in opspraak was geraakt door het gebruik van het ingezamelde hormoon in de varkenshouderij.

De Volkskrant stelt dat Organon, dat later is overgenomen door MSD, daarna is overgestapt op hormonen uit de Barziliaanse inzamelingsactie.

Fabrikant MSD, geeft toe dat de Braziliaanse vrouwen niet over het juiste gebruik van de ingezamelde HCG-hormonen zijn ingelicht. 'Het klopt dat de donateurs destijds niet op de hoogte zijn gesteld', zegt de MSD-woordvoerder.

Nodig

Daar komt nu verandering in. "MSD is nu bezig een programma te ontwerpen waarin vrouwen wel op de hoogte worden gesteld omdat het menselijk hormoon voor de productie van PG600 nu eenmaal nodig is", aldus de woordvoerder tegen de Volkskrant.

Aan het programma 'Moeders voor Moeders' in Brazilië deden vijf jaar geleden 6000 zwangere vrouwen mee als donor, die maandelijks 170 duizend liter urine afstonden om andere vrouwen, met zwangerschapsproblemen, te helpen.