De Maastrichtse coffeeshops zijn alsnog bereid tot overleg met burgemeester Onno Hoes.

In een brief aan Hoes laat de Vereniging van Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM) zondag weten bereid te zijn af te zien van schadeclaims, als Hoes ook water bij de wijn doet.

Voorzitter Marc Josemans van de VOCM bevestigde zondagavond berichtgeving hierover op Maastricht Dichtbij. Simpel uitgedrukt willen de coffeeshops dat Hoes ze met rust laat in ruil voor het afzien van schadeclaims, mochten de coffeeshops de rechtszaken tegen de burgemeester winnen.

Zij zijn dan bereid met Hoes afspraken te maken over het verminderen van het aantal buitenlandse drugstoeristen naar de coffeeshops.

De afgelopen weken weigerden de coffeeshops nog overleg, omdat Hoes de politie invallen in de shops liet doen.

Geen toegang

In hun brief wijzen de coffeeshops Hoes erop dat geen enkele burgemeester verplicht is het zogenoemde ingezetenencriterium te handhaven. Volgens dat criterium hebben mensen die niet in Nederland wonen geen toegang tot coffeeshops.

"Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat een overweldigende meerderheid van de coffeeshopgemeenten het criterium simpelweg naast zich neerlegt", aldus Josemans in zijn brief.

Succes

Josemans vervolgt: "Maastricht staat bij uw collega's nou niet bepaald te boek als de stad waar het succes van de wietpas is aangetoond. Niet voor niets haken inmiddels ook andere Limburgse burgemeesters openlijk af bij de handhaving van het criterium."

Burgemeester Hoes wil nog niet reageren. Hij wil eerst de brief bestuderen, aldus zijn woordvoerder.