De plannen met de Ubicapanden in Utrecht kunnen ondanks de demonstraties gewoon worden doorgezet. Daarop rekent eigenaar Willem Klaassen. 

"Ik had niet verwacht dat het er zo uitbundig aan toe zou gaan, maar ik heb nog goede hoop er een hotel te kunnen vestigen", zegt de projectontwikkelaar in een reactie.

Hoe groot de schade aan de onbewoonbaar verklaarde panden is heeft Klaassen nog niet kunnen zien. De projectontwikkelaar heeft een koopovereenkomst gesloten met huisjesmelker Wim Vloet. Daarin staat dat de panden leeg moeten worden opgeleverd.

Vloet wil de verkoop intussen om andere redenen terugdraaien, waardoor het tot een rechtszaak is gekomen. Die dient 4 juni. Klaassen rekent erop dat deze rechtszaak in zijn voordeel uitvalt. "In vier eerdere zaken heb ik ook op alle punten gelijk gekregen." Het hotel moet in juli volgend jaar de deuren openen.

Vrijdagnacht

Bij de ontruiming van het pand in de binnenstad aan de Ganzemarkt werd vrijdagnacht de ME ingezet. De sfeer was volgens de politie grimmig. In de straat waren stapels autobanden in brand gestoken en de politie werd bekogeld met vuurpijlen.

Meerdere krakers zijn aangehouden. De gemeente heeft het pand onbewoonbaar verklaard omdat er plafonds ontbreken en er overal gaten zitten.

Vastgeketend

Inmiddels zitten er geen krakers meer in de panden. Alle krakers die zichzelf hadden vastgeketend zijn met een slijptol losgemaakt en afgevoerd, zegt een politiewoordvoerder zaterdag. De laatste kraker werd rond 15.30 uur losgeknipt. 

In totaal zijn tien of elf verdachten aangehouden. Zij zaten rond 16.30 uur allemaal nog vast. Inmiddels staat een hek rond het pand omdat de gemeente het onbewoonbaar heeft verklaard. Grote delen van het plafond zouden missen en er zouden veel gaten in het pand zitten. Er zijn naast agenten volgens de woordvoerder geen mensen meer rond het pand.

Op internet wordt opgeroepen om 's avonds bij het pand te demonstreren. "Het is nog maar de vraag of het daadwerkelijk tot een demonstratie komt, maar wij houden er wel rekening mee", zegt de woordvoerder.