De Mobiele Eenheid is in de nacht van vrijdag op zaterdag het krakersbolwerk Ubica in de binnenstad van Utrecht binnengevallen.

Nadat de krakers enkele uren verf en vuurwerk vanaf het dak naar beneden hadden gegooid, kwamen de ME'ers in actie.

De actie van de ME verliep rustig, vertelde een woordvoerster van de politie. Meerdere krakers zijn aangehouden. Het precieze aantal arrestaties is nog onbekend. Een aantal mensen had zich in het gebouw vastgeketend om het de politie lastig te maken.

Het tumult ontstond volgens de politie toen op straat een brandje werd gesticht. Politiemensen die op de stapel brandende autobanden afkwamen, werden vanaf het dak bekogeld. Daarop werd de ME opgeroepen. Een groot gebied rond het pand aan de Ganzenmarkt werd afgezet.

Van definitieve ontruiming van het pand is vooralsnog geen sprake, benadrukte een woordvoerster van de politie. ''De ME is naar binnen gegaan om de mensen die strafbare feiten hebben begaan op te pakken.''

Uitspraak

Aanleiding voor de ongeregeldheden is een uitspraak van het gerechtshof in Arnhem. De rechters bevestigden vrijdag in hoger beroep dat de gekraakte panden ontruimd mogen worden.

De eigenaar heeft de monumentale gebouwen verkocht aan een projectontwikkelaar, die er een hotel in wil vestigen. Overigens liggen koper en verkoper met elkaar overhoop over de deal.

20 jaar

De krakers namen 20 jaar geleden bezit van het pand, dat in 1989 ernstig beschadigd was geraakt bij een brand. Ze hebben er geen vertrouwen in dat er echt iets mee gaat gebeuren. ''We gaan niet meewerken aan weer een pand dat ontruimd wordt om uitgesloopt leeg te gaan staan'', stelden ze voorafgaand aan de ongeregeldheden in een verklaring op de website Indymedia.nl.

De rechters oordeelden echter dat het koopcontract duidelijk maakt dat de projectontwikkelaar er groot belang bij heeft dat de panden snel worden ontruimd. Het geschil tussen koper en verkoper is nog onder de rechter.