Joep van den Nieuwenhuijzen moet van het Openbaar Ministerie (OM) 5,5 jaar de gevangenis in.

Deze eis legde justitie vrijdag neer bij de rechtbank in Rotterdam. De zakenman is volgens het OM schuldig aan omkoping, valsheid in geschrifte, faillissementsfraude, meineed en het bezit van een vals paspoort.

Van den Nieuwenhuijzen was de spil in het Havenschandaal in Rotterdam, samen met de ex-directeur van het (toen nog gemeentelijk) havenbedrijf, Willem Scholten. Van den Nieuwenhuijzen zou Scholten hebben omgekocht met het gebruik van een appartement in Antwerpen en 1,2 miljoen euro.

Vervolgens zou hij van Scholten bankgaranties voor leningen ter waarde van tientallen miljoenen hebben gekregen. De zakenman wist volgens het OM dat de bedrijven in zijn RDM-concern nooit aan de financiële verplichtingen zouden kunnen voldoen als een beroep op de garanties zou worden gedaan.

Eigen houtje

In 2004 kwam de constructie van Van den Nieuwenhuijzen en Scholten aan het licht, toen banken inderdaad een beroep deden op de garanties en de gemeente Rotterdam aanspraken. Het bleek dat de gemeente van niks wist en dat Scholten als ambtenaar dit soort afspraken nooit op eigen houtje had mogen maken.

Ook pleegde Van den Nieuwenhuijzen volgens justitie grootschalige faillissementsfraude met drie van zijn bedrijven. Met de leningen die hij met de garanties van Scholten kreeg, dichtte hij het ene gat met het andere. Hij zou voor eigen gebruik grote bedragen hebben onttrokken aan het concern.

Toen de bedrijven op het punt stonden om te vallen, redde hij alleen zijn eigen hachje, aldus de aanklager. ''Het was een kaartenhuis dat wel moest instorten'', zei officier van justitie Esther Sachs.

Kwalijk

Justitie neemt het Van den Nieuwenhuijzen zeer kwalijk dat hij het sluipenderwijs en geraffineerd voor elkaar heeft gekregen dat Willem Scholten in feite geen kant meer op kon. Hij kon niet meer terug, maar hij kon ook niet naar zijn meerderen stappen.

De verdachte zelf was niet onder de indruk van de eis van het OM en is er nog altijd van overtuigd dat hij wordt vrijgesproken. Al het ontlastende bewijs is uit het dossier gehouden, zei hij. Verder is het OM net meneer de Uil die voorleest uit de Fabeltjeskrant.

De uitspraak van de rechtbank wordt in de zomer verwacht.