Een aantal politieke partijen in Maastricht is niet te spreken over de invallen in coffeeshops woensdag en donderdag.

De gemeenteraad had dinsdagavond nog met burgemeester Onno Hoes afgesproken dat de prioriteit voor politieoptredens zou liggen bij de aanpak van straatdealers.

In een gezamenlijke verklaring laten PvdA, GroenLinks, D66, VVD en twee lokale fracties SBM en SPM weten te ''betreuren'' dat de politie desondanks coffeeshops aanpakt. De fracties vormen een meerderheid in de raad.

De fracties veroordelen ook de verkoop van wiet aan buitenlanders door de coffeeshops. De fracties vragen OM, politie en coffeeshops over hun eigen schaduw heen te stappen en in het belang van de stad te handelen.

Begrijpelijk

De verklaring werd niet ondertekend door het CDA en eenmansfractie Volkspartij Maastricht. Het CDA vindt het ''zeer begrijpelijk'' dat OM en politie optreden. Aan de andere kant tekenden SP en lokale partij PVM de verklaring niet omdat ze het optreden van politie en OM tegen de coffeeshops volledig afwijzen.

Limburgse media suggereerden dat Hoes de regie kwijt is. Maar volgens de woordvoerder van de burgemeester bepalen politie en justitie en niet Hoes wanneer invallen plaatsvinden. Over het beleid daarvoor bestaat volstrekte overeenstemming tussen de burgemeester, politie en justitie, zei de woordvoerder.

Kamervragen

De PvdA in de Tweede Kamer heeft vrijdag vragen hierover gesteld aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. De Kamerleden Myrthe Hilkens en Manon Fokke willen weten of er verdeeldheid over de invallen in coffeeshops bestaat tussen Hoes, politie en justitie.

Ook vragen Fokke en Hilkens aan Opstelten of ''het lokale gezag van de burgemeester overruled wordt door het Openbaar Ministerie.''

Voor de rechter

Bij de invallen woensdag en donderdag werd onder meer de bekende coffeeshopeigenaar Marc Josemans opgepakt. Hij zal zich samen met twee andere verdachten voor de rechter moeten verantwoorden, zo heeft het openbaar ministerie in Maastricht vrijdag laten weten. moet zich binnenkort voor een rechter verantwoorden.

De zaken tegen deze drie verdachten komen kort na de eerder aangekondigde coffeeshopzitting tegen zeven andere verdachten op 12 juni aan bod. Alle verdachten zijn aangehouden omdat ze tegen de regels in softdrugs verkochten aan mensen die niet in Nederland wonen.

Josemans is naast eigenaar van coffeeshop Easy Going ook voorzitter van de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM). Hij is bekend vanwege zijn strijd tegen de regel dat coffeeshops geen softdrugs mogen verkopen aan mensen die niet in Nederland wonen.