De vertrouwensarts van honger- en dorststaker Bah uit Guinee doet woensdag in Rotterdam aangifte van mishandeling.

''Bah heeft blauwe plekken en schrammen die hij niet zichzelf kan hebben toegebracht'', aldus arts Elcke Bonsen. De uitgeprocedeerde asielzoeker zou de verwondingen hebben opgelopen door tweemaal hardhandig optreden van bewakers in het detentiecentrum in Rotterdam.

Na de aangifte rijdt Bonsen door naar het Justitieel Medisch Centrum in Scheveningen. Bah is daar dinsdagavond naartoe gebracht vanuit de zwaarbewaakte gevangenis in Vught, omdat hij ernstig verzwakt is door zijn honger- en dorststaking. Sinds vrijdag eet en drinkt hij niet meer.

Teeven

In een brief aan de Tweede Kamer schreef staatssecretaris Teeven dinsdag dat er van mishandeling in het Rotterdamse detentiecentrum geen sprake is geweest. Wel is Bah ''onder licht verzet" naar een isoleercel gebracht, uitgekleed en van een zogeheten scheurhemd voorzien.

Een medisch onderzoek, dat standaard gebeurt na een ingrijpen van een Intern Bijstandsteam, heeft Bah volgens Teeven geweigerd, zodat de genoemde blauwe plekken niet konden worden vastgesteld. Alle procedures zijn correct toegepast, aldus Teeven.

In een open brief aan Teeven schrijft Bonsen woensdag dat de staatssecretaris de zaken niet juist voorstelt en daarmee ook ''de Kamer niet juist informeert". Ze beklaagt zich er bovendien over dat haar diverse keren de toegang tot hongerstakende asielzoekers is geweigerd.