Politieacademie zit met falend ict-project

Een nieuw computersysteem van de Politieacademie waar ongeveer negen miljoen euro in is gestoken, werkt niet.

 De NOS meldt dinsdag op basis van bronnen binnen de opleiding dat de academie van het systeem af wil. Mogelijk gaat daarmee de hele investering verloren.

Het gaat om het door Capgemini ontwikkelde studenten- en personeelssysteem NOAS, waarin de voortgang van studenten wordt gevolgd en resultaten worden vastgelegd. Het zou ervoor moeten zorgen dat de administratie simpeler wordt.

Capgemini kreeg ruim drie jaar geleden de opdracht het systeem op te zetten. In de zomer van 2011 had het klaar moeten zijn, maar elke keer dat het systeem werd getest, ging er iets mis.

Schuld

In april stuurde de toenmalige directeur van de Politieacademie een brief naar Capgemini waarin hij de overeenkomst ontbindt. Het bedrijf stelt echter dat de schuld voor de te late levering bij de Politieacademie zelf ligt, omdat niet de beloofde mankracht zou zijn geleverd en tussentijds extra functies aan het systeem moesten worden toegevoegd.

De Politieacademie heeft inmiddels een juridische procedure in gang gezet om de broncode van het systeem te bemachtigen om zelf aan het programma te kunnen werken.

De Politieacademie zou echter aan het kijken zijn of de instelling van het hele computersysteem af kan komen, hoewel dat mogelijk betekent dat de investering van negen miljoen euro in rook opgaat. De raad van toezicht van de Politieacademie zou ondertussen al langer weten van de problemen, maar niet of onvoldoende hebben ingegrepen.

Lees meer over:
Tip de redactie