Het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk heeft dinsdag met 100 procent zekerheid vastgesteld dat de zondag gevonden lichamen van de broertjes Ruben (9) en Julian (7) uit Zeist zijn.

Dat is gebleken uit DNA-onderzoek. De forensisch onderzoekers hebben de uitslag meegedeeld aan de familie van de kinderen en de lichamen vrijgegeven.

Het onderzoek naar de doodsoorzaak van de kinderen zal nog meer tijd in beslag nemen, aldus de politie.

De familie van de broers Ruben en Julian uit Zeist wil nadrukkelijk geen stille tocht voor de omgebrachte kinderen. Die uitdrukkelijke wens heeft de familie dinsdagmiddag via de gemeente Zeist naar buiten gebracht.

Kaarsje

In plaats daarvan vinden moeder Iris en haar familie het een mooi idee als iedereen zondagavond 26 mei tussen 19 en 20 uur een kaarsje aansteekt en dat voor het raam zet.

Het idee voor het aansteken van een kaarsje komt van Wereldlichtjesdag, een initiatief dat in 1997 van de grond is gekomen in de Verenigde Staten en nu over de hele wereld is verspreid. Elk jaar op de tweede zondag van december steken mensen op die dag een lichtje aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen.

Gepaste wijze

Door thuis een kaarsje aan te steken kan iedereen in de privésfeer ''op gepaste wijze de twee broertjes herdenken'', laat de familie van de kinderen weten.

''Iedereen die daar behoefte aan heeft, is zondagavond op hetzelfde moment bij de broertjes'', aldus de gemeente. Maandag en dinsdag doken op sociale media al veel initiatieven op voor het houden van stille tochten.

Doodsoorzaak

Waar, wanneer en hoe de broertjes om het leven zijn gekomen, is dinsdag niet bekend geworden. Volgens een woordvoerder van de politie is nog veel sporen- en ander onderzoek nodig om daarachter te komen.

Het staat vast dat de jongens op maandagavond 6 mei in Zuid-Limburg nog achterin de auto van hun vader zaten. Wat er daarna is gebeurd, is onduidelijk.

De politie kan ook nog niet zeggen of de kinderen al dood waren toen zij in de duiker in een sloot bij Cothen werden verstopt. ''Dat zou ons iets kunnen vertellen over de doodsoorzaak en dat weten we nog niet'', aldus de woordvoerder.

Route

De politie blijft speuren naar de route die de 38-jarige vader. Er zijn camerabeelden opgedoken uit de omgeving van het Utrechtse dorpje Cothen, waar de lichamen van de kinderen in een duiker onder de weg werden gevonden, meldt de politie dinsdag.

Ondanks het feit dat er al meer dan 5000 tips zijn binnengekomen over de zaak, zijn nieuwe gegevens over de route die de Vleutenaar precies heeft afgelegd, nog steeds zeer welkom. ''We willen weten wat er precies is gebeurd'', benadrukt de zegsman van de politie.

Neerbeek

De jongens zijn maandagavond voor het laatst levend gezien op beelden van een bewakingscamera bij een tankstation in het Zuid-Limburgse Neerbeek. Daarna verdween het signaal van de mobiele telefoon van hun vader.

Zijn auto is rond kwart voor 2 dinsdagochtend gefilmd in Rhenen. Het gsm-signaal werd enkele uren later weer opgepikt in de buurt van het Doornse Gat, waar later zijn lichaam is gevonden.

De politie denkt dat de vader expres zijn telefoon heeft uitgeschakeld om geen sporen achter te laten. ''Het is ook duidelijk dat de lichamen van de kinderen echt verstopt waren en heel lang onvindbaar hadden kunnen blijven'', zegt de politiewoordvoerder.

''Misschien is de vader ook wel expres naar Zuid-Limburg en weer terug gereden om het zoekgebied bijna onwerkbaar groot te maken. Dat willen we uitzoeken.''

Handlanger

Het rechercheteam sluit ook nog steeds niet uit dat de vader een handlanger heeft gehad. Mede om die reden is dinsdag de sloot in Cothen uitgebaggerd. De politie zoekt onder andere stevige wandelschoenen en een rode boxershort van de Vleutenaar.

Als hij alleen was, moet hij in het slootwater hebben gestaan om de lichamen in de afwateringsbuis te duwen. Het buurt- en sporenonderzoek in Cothen gaat nog verder.

Chronologie van de zaak rond Ruben en Julian

Twitterberichten over de broertjes