Een deel van de Schilderswijk in Den Haag ontwikkelt zich tot een enclave van orthodoxe moslims. Dat schrijft Trouw zaterdag op basis van eigen onderzoek. 

Update december 2014: Eind dit jaar is aan het licht gekomen dat de berichtgeving over de 'shariadriehoek' in de Haagse Schilderswijk was gebaseerd op niet-bestaande bronnen. Dagblad Trouw heeft inmiddels 126 berichten van de betreffende auteur ingetrokken, waaronder diens verslagen over orthodoxe moslims in Den Haag. Daarmee vervalt ook de grond van dit artikel.

Zie voor meer informatie ook dit artikel en deze verklaring van Trouw.

Volgens de krant wonen in die wijk meer streng-gelovige moslims bij elkaar dan elders in de stad en willen ze hun regels ook op straat toepassen.

Niet-moslims en gematigde moslims hebben daar last van.

Ze zeggen dat ze op straat worden aangesproken op zaken die de orthodoxe meerderheid niet aanstaan, zoals roken, het eten van varkensvlees en het drinken van alcohol. Vrouwen krijgen ongevraagd kritiek op kleding die te bloot of te opvallend zou zijn.

Ingrijpen

In de Tweede Kamer is verontrust gereageerd op de berichtgeving in Trouw. De Pvda vindt dat de overheid onmiddellijk moet ingrijpen. "Toepassing van shariawetgeving kan niet en mag niet in Nederland", zei PvdA-Tweede Kamerlid Keklik Yücel zaterdag.

Yücel vindt dat buurtagenten moeten optreden als wijkbewoners door buurtgenoten in hun vrijheden worden beperkt. Verder zou er veel meer gedaan moeten worden aan de emancipatie van vrouwen in buurten als de Schilderswijk.

Yücel pleitte al eerder voor plaatselijke ambassadeurs voor vrouwenemancipatie. Daar zou in een buurt als de Schilderswijk snel werk van moeten worden gemaakt. Ook moet er meer worden gedaan aan zogeheten burgerschapsvorming: burgers leren wat hun rechten en plichten zijn in de maatschappij waarin ze leven.

Op het randje

VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff zei zaterdag in TROS Kamerbreed in eerste instantie geschrokken te zijn van de berichten, maar hij zei er ook bij dat de politie er wel tegen optreedt. "Het is op het randje, maar het moet er niet overheen gaan." Volgens Dijkhoff onderstreept de situatie in de Schilderswijk het nut van gericht optreden in bepaalde wijken.

De PvdA wil meer weten van het kabinet in het wekelijks vragenuurtje in de Tweede Kamer en er eventueel later over debatteren. Ook het CDA heeft vragen gesteld.

Kamerlid Peter Oskam wil van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Lodewijk Asscher (Integratie) weten wat er aan de hand is en wat ze er aan gaan doen. "Dit mag niet de overhand krijgen." ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers vraagt om nader onderzoek.

Ergerlijk

Op basis van eigen ervaringen in de wijk zegt SP-Kamerlid Sadet Karabulut de reportage in Trouw te herkennen. Ze vindt het ergerlijk dat partijen als de PVV en de PvdA nu om actie roepen terwijl ze eerdere voorstellen van de SP niet hebben gesteund.

Ze doelt dan onder meer op plannen om met andere type woningbouw buurten gemengder te maken. Ook scholen zouden gemengder moeten worden. Karabulut wil daarom nu weer debatteren over deze problematiek.

Moskee

Het betreffende deel van de Schilderswijk wordt door bewoners en andere betrokkenen inmiddels 'De Sharia Driehoek' of 'De Punt van het Zwaard' genoemd. Rondom het gebied zijn drie salafistische (orthodoxe) moskeeën gevestigd.

Een Marokkaanse wijkbewoonster zegt in de krant het prima te vinden dat de orthodoxe meerderheid het in haar buurt voor het zeggen heeft. ''Het gaat om beschaving, netheid en kuisheid. Inderdaad, de meerderheid bepaalt, maar is dat elders ook niet zo?", waarna ze verwijst naar de 'Bible Belt' en Staphorst.