De belangen van de Nederlands-Pakistaanse terreurverdachte Sabir K. worden geofferd, omdat minister Ivo Opstelten geen problemen wil hebben met de Amerikanen.

Dat stelt de advocaat van K., André Seebregts, in een interview met NU.nl. Dinsdag bepaalt het gerechtshof in Den Haag of de verdachte mag worden uitgeleverd aan de VS. 

De VS willen K. vervolgen voor het beramen van een aanslag op militairen in Afghanistan. K. werd in 2010 in Pakistan gearresteerd. Hij werd naar eigen zeggen op verschillende locaties vastgehouden en gedurende acht maanden gemarteld. K. claimt dat alles gebeurde met medeweten van de Amerikanen.

Bekijk het interview:

Seebregts is teleurgesteld in Opstelten, die heeft aangegeven geen bezwaar te hebben tegen de uitlevering van K. De minister zag niets in een onderzoek naar de martelingen die K. onderging en de rol van de Amerikanen.

"Omwille van andere belangen - de minister wil geen problemen hebben met de Amerikanen - wordt de cliënt maar geofferd. Zijn mensenrechten worden geofferd", aldus Seebregts. "Ik verwachtte eigenlijk wat meer een rechte rug." 

Seebregts: "Met alle aanwijzingen die er zijn dat de Amerikanen betrokken zijn geweest bij zijn martelingen, of ervan geweten hebben - mínstens ervan geweten hebben - dat de minister dan doet alsof zijn neus bloedt en nergens vragen over wil stellen, terwijl ik hem zoveel aanwijzingen heb gegeven. Dat vind ik echt een probleem." 

'Angstig'

Ook andere politici zijn "angstig" om zich uit te laten over de kwestie, meent Seebregts. "Daar ben ik erg teleurgesteld over. Ik heb contact gezocht met veel politici. Niemand wil zijn vingers hieraan branden. Uit pure angst dat men misschien gebrandmerkt zal worden als iemand die voor terrorisme is. Men is heel erg bang."

De advocaat rekent erop dat de uitspraak van het gerechtshof dinsdag "gunstig voor Sabir zal uitvallen". Mocht dat niet het geval zijn, dan heeft Seebregts nog een verzoek aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens achter de hand. Hij heeft dat hof al gevraagd om uitlevering te voorkomen en de zaak de onderzoeken. 

Keuze

Mocht K. dan toch uitgeleverd worden, dan staat hij voor een keuze, legt Seebregts uit. "Dan gaat hij naar Amerika toe, en dan moet hij kiezen of hij iets tekent met 'ik ben schuldig en stuur me maar zo snel mogelijk terug naar Nederland', of dat hij voor een uitgebreid proces gaat in Amerika. Het is tot nu toe nog nooit zo geweest dat een Nederlander heeft gekozen voor dat uitgebreide proces."

Als K. in Amerika voor zijn schuld zou tekenen, wordt de straf die hem daar wordt opgelegd in Nederland omgezet naar Nederlandse maatstaven. "Hij zou kunnen uitkomen op misschien in totaal vijf à tien jaar gevangenisstraf, waar hij tegen die tijd al een heel groot deel van uitgezeten zal hebben," aldus Seebregts. Hij benadrukt dat de martelingen bij het bepalen van de gevangenisstraf in Nederland zullen worden meegewogen. 

Seebregts: "Deze jongen heeft al heel erg geleden door wat hij heeft meegemaakt. Dat leidt ertoe dat als hij al enige straf zou moeten krijgen, dat die laag uit moet vallen." Seebregts benadrukt dat er in Nederland geen bewijs is tegen Sabir K. Mocht hij niet worden uitgeleverd, dan denkt Seebregts dat het "klaar is" voor K., "want de Nederlanders hebben op zich geen enkel probleem met hem." 

Ondergedoken

K. wacht op vrije voeten op de uitspraak van het gerechtshof. "Hij is momenteel ondergedoken en leidt een heel rustig bestaan. Hij moet zich elke dag melden op een politiebureau en dat doet hij ook trouw. Hij is aan het wachten op de dingen die komen gaan", aldus Seebregts.