Maastricht krijgt extra agenten om de drugsoverlast in de stad aan te pakken. Dat heeft minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie vrijdag afgesproken met burgemeester Onno Hoes van Maastricht.

Dat maakte de gemeente Maastricht vrijdag bekend. 

Daarmee komt Opstelten tegemoet aan de wens van burgemeester Hoes. Hij had om extra politie gevraagd om criminele straatdealers in de stad aan te pakken. 

"Als de burgemeester extra politie nodig heeft, dan krijgt hij die", liet Opstelten aan RTL Nieuws weten. "Het is absoluut mijn beleid om drugstoerisme tegen te gaan."

Handreiking

De burgemeester is blij met de handreiking van de minister, die heeft laten weten op korte termijn naar Maastricht te komen om de zaken door te spreken, aldus de woordvoerder.

Hoes en collega's verdienen 'vierkante steun', aldus Opstelten vrijdag na afloop van de ministerraad. ''Ze vragen om extra capaciteit en daar wil ik aan tegemoetkomen op basis van een plan dat de regionale driehoek daar gaat indienen. Dan kom ik zelf naar Limburg om te melden wat er gaat gebeuren. Dat zal wel snel zijn; het is geen kwestie van weken, maar van dagen.''

Agenten

De Nationale Politie moet samen met de burgemeester beoordelen hoeveel agenten er naar Maastricht moeten komen. 

Eerder overwoog Hoes om agenten van elders uit Limburg te halen, maar dat stuitte op verzet van burgemeesters. Zo heeft Roermond zelf de handen vol aan straatdealers.

Straatdealers

Woensdagavond kondigde Hoes aan per direct hard op te treden tegen straatdealers. Dit omdat volgens Hoes de overlast van deze criminelen op straat is toegenomen sinds de coffeeshops wiet aan buitenlanders verkopen. De shops begonnen daarmee op 5 mei.

Sindsdien is de politie bij drie coffeeshops binnengevallen. Hoes wil die sluiten. Twee voor drie, een voor zes maanden. De drie coffeeshops moeten zich bovendien op 12 juni voor de rechter verantwoorden.

Oorlog

Donderdag sprak Hoes van een oorlog tussen straatdealers en coffeeshophouders. Sinds de coffeeshops wiet aan buitenlanders verkopen zijn de straatdealers agressiever geworden. Voor Hoes aanleiding om de coffeeshops nogmaals op het hart te drukken vooral te stoppen met de verkoop aan buitenlanders.

Hoes en de coffeeshops leggen een recente uitspraak van de rechtbank in Maastricht anders uit. Die oordeelde dat het sluiten door Hoes van een coffeeshop wegens het toelaten van buitenlanders niet goed was gemotiveerd.

Volgens de coffeeshops maakt de uitspraak, waartegen Hoes in beroep is gegaan, de weg vrij voor buitenlanders. Hoes betwist dat.