De advocaat van 'waxinelichthoudergooier' Erwin L. noemt het "frappant en typerend" dat zijn cliënt dinsdag een gebiedsverbod opgelegd krijgt als prinses Beatrix in Winterswijk een museum komt openen.

L., die op Prinsjesdag 2010 een waxinelichthouder naar de Gouden Koets gooide, mag zich dinsdag zich tussen 13.00 uur en 17.00 uur 's middags niet binnen een straal van 250 meter van museum Villa Mondriaan aan de Zonnebrink bevinden.

Burgemeester Thijs van Beem van Winterswijk heeft de 32-jarige inwoner van Meddo een gebiedsverbod opgelegd om problemen bij de opening van het museum te voorkomen, aldus een woordvoerder van de gemeente vrijdag. Het museum wordt die dag geopend door prinses Beatrix.

Meddo ligt ongeveer 6 kilometer van Winterswijk en is onderdeel van de gemeente. Volgens de burgemeester heeft Erwin L. begrip voor de maatregel en wil hij zich eraan houden.

Voorzorg

Hij wordt uit de buurt van de prinses gehouden als 'voorzorgsmaatregel', zegt de woordvoerder van Winterswijk tegen NU.nl. "Om elk risico voor bedreiging van de openbare orde uit te sluiten." De burgemeester is daartoe bevoegd.

Het was een 'lastige afweging', geeft de woordvoerder toe. "Vooral omdat er geen directe dreiging is. Maar er is wel een voorgeschiedenis."

Hij doelt niet alleen op het incident op Prinsjesdag 2010, maar ook op de "diverse uitlatingen van L. in de media over onder meer de koninklijke familie". 

'Frappant'

Volgens advocaat Tomasz Kodrzycki was L. niet van plan dinsdag in Winterswijk iets te gaan doen wat het verbod zou rechtvaardigen.

"Ik weet dat deze maatregel opgelegd kan worden, maar ik had niet verwacht dat dat nu zou gebeuren", zegt de advocaat  tegen NU.nl.

L. verzet zich niet tegen het gebiedsverbod, laat Kodrzycki nog weten. "Hij kan zijn tijd wel beter besteden dan bij die opening aanwezig te zijn."

Inhuldiging

Tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander zat Erwin L. ook in de cel. De rechter-commissaris in Zutphen besloot toen dat hij 14 dagen vast moest zitten op verdenking van stalking. Daarvoor was in januari aangifte tegen hem gedaan.

Dat L. tijdens de troonswisseling in beperking zat, had volgens het Openbaar Ministerie te maken met het onderzoek naar de stalking. Dat dit precies in de periode van de inhuldiging viel, deed het OM af als 'toeval', vertelt L.'s advocaat. 

Het onderzoek in deze zaak is volgens Kodrzycki nog gaande. "Er worden nog getuigen gehoord." De zitting staat gepland op 23 juli.

Uitgezeten

Erwin L. kreeg voor het gooien van de waxinelichthouder in februari in hoger beroep een celstraf van 5 maanden, met aftrek van de tijd dat hij in voorarrest zat. Omdat hij in totaal bijna 2 jaar heeft vastgezeten, bleef hij op vrije voeten.

Kodrzycki benadrukt dat L. zijn straf hiervoor dus heeft uitgezeten. "Wanneer houdt het op?", vraagt de advocaat zich af.