'Zorgfraude ziekenhuizen voor tientallen miljoenen'

Ziekenhuizen en privéklinieken declareren elk jaar voor 50 tot 180 miljoen euro bij zorgverzekeraars aan behandelingen die medisch niet nodig zijn.

Het gaat bijvoorbeeld om ooglidcorrecties en het verwijderen van spataderen, ingrepen die niet mogen worden gedeclareerd, tenzij ze medisch noodzakelijk zijn. Dat meldt RTL Nieuws op basis van een conceptrapport van het ministerie van Volksgezondheid.

Jaarlijks zouden ziekenhuizen en klinieken meer dan twintigduizend van dit soort cosmetische operaties declareren als een medische ingreep.

In werkelijkheid zouden echter maar heel weinig patiënten een aangeboren afwijking hebben die zo'n medische declaratie rechtvaardigt.

Aangeleerd

Een anonieme klokkenluider zou tegen RTL hebben gezegd dat artsen in opleiding deze vorm van fraude al krijgen aangeleerd in hun opleiding.

"Het enige wat je geleerd krijgt is dat je moet zorgen dat je declareert wat het meeste oplevert." Volgens hem wisselen artsen onderling hiervoor zelfs tips uit.

Ook andere artsen en interne bronnen rond het rapport zouden bevestigen dat dit op grote schaal gebeurt. De vereniging van plastisch chirurgen zegt zich 'niet te herkennen' in het beeld dat artsen foute nota's versturen.

Conceptrapport

Het conceptrapport zou overigens al sinds maart vorig jaar op het ministerie liggen. Het is echter nooit afgerond. Een Kamermeerderheid van CDA, PvdA, PVV en SP wil nu dat het rapport naar de Kamer wordt gestuurd.

Volgens SP-Kamerlid Renske Leijten (SP) heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) een hoop uit te leggen. "Als minister hoor je de Kamer te informeren, ook als die informatie je niet zint."

Een woordvoerder van Schippers zegt dat de minister de conclusies van de analyse wel degelijk met de Kamer heeft gedeeld. "Het gaat hier niet om een officieel vastgesteld rapport, en er was geen aanleiding de rest van het concept aan de Kamer te sturen. De Kamer heeft daar ook nooit om verzocht."

In maart werd naar de conclusies verwezen in antwoorden op Kamervragen en datzelfde gebeurde in de Kamerbrief van woensdagavond over een uitgebreider onderzoek naar zorgfraude.

Kamerdebat

In het laatste Kamerdebat over fraude in de zorg (april) verwees minister Edith Schippers eveneens naar de analyse, aldus de zegsman.

Het project PInCeT (Project Intensivering Controle en Toezicht) startte in 2011 en onder meer de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), Zorgverzekeraars Nederland en het College voor Zorgverzekeraars doen eraan mee.

Dinsdag is er een debat.

Bekijk de laatste tweets

Tip de redactie