Het paardenvlees dat vleesverwerker Willy Selten uit Oss zou hebben vermengd met rundvlees, is geleverd door Ierse en Engelse criminele bendes.

 De bendes lieten tienduizenden paarden uit Ierland slachten in onder meer het slachthuis Red Lion in Cheshire, waarna het vlees naar Selten ging, meldt het televisieprogramma Eenvandaag woensdag.

Het programma sprak onder meer Britse 'insiders en kenners' en zag gps-gegevens in van zenders die op vrachtwagen waren geplakt. Engelse en Ierse autoriteiten zouden inmiddels een onderzoek naar georganiseerde criminaliteit hebben ingesteld.

Eenvandaag stelt echter dat uit de veroordeling in 2012 van een van de verdachten blijkt dat de autoriteiten al eerder op de hoogte waren van de praktijken.

Niet geschikt

Deze verdachte, Laurence McAllister, liet paarden die daar niet geschikt voor waren slachten bij het Engelse Red Lion slachthuis. De vrachtwagens reden vervolgens terug naar Ierland met honderden kilo's cannabis.

Ook is hij veroordeeld voor het smokkelen van het medicijn voor paarden phenylbutazone dat gevaarlijk kan zijn voor mensen. Resten van dat middel zijn in meerdere Europese landen aangetroffen in vlees dat afkomstig was van Selten.