Vreemdelingen die in het detentiecentrum in Rotterdam in hongerstaking zijn gegaan, zijn in de isoleercel gezet.

Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie woensdag. De Vereniging Asieladvocaten en -juristen Nederland (VAJN) liet bijna een week geleden nog weten afspraken te hebben gemaakt met de directie van het detentiecentrum dat dit niet zou gebeuren.

Momenteel zitten twee hongerstakers in de isoleercel. Volgens de zegsvrouw zou dit echter niet te maken hebben met de hongerstaking, maar zou er een psychische noodzaak zijn.

De woordvoerder zegt verder de eerder gemaakte afspraak van de VAJN met de directie van het detentiecentrum niet te herkennen.

Bezorgd

Advocaat Frans Willem Verbaas zegt namens de VAJN bezorgd te zijn over de hongerstakers in de isoleercel. "Ik zou van deze mensen zelf willen horen hoe hun psychische toestand is. Ik heb mijn vragen bij deze verklaring van het ministerie", aldus Verbaas.

"Als zij in een kale isoleercel zitten met alleen een matras op de grond, dan is dat een juridisch onmenselijke situatie", vindt de advocaat.

Hongerstakers

Volgens de laatste telling van het ministerie zijn in Rotterdam momenteel tien vreemdelingen in hongerstaking. Drie van hen weigeren ook te drinken.

Een andere vochtweigeraar is nog opgenomen in het justitieel medisch centrum in Den Haag. Dinsdag werd de tweede vochtweigeraar die in het gevangenisziekenhuis op vrije voeten gesteld. De rechtbank in Rotterdam oordeelde dat hij onrechtmatig vastzat.

Moeilijk contact

De Werkgroep Deportatieverzet laat weten sinds zondag steeds moeilijker contact te kunnen krijgen met de vreemdelingen die eten en drinken weigeren.

De vreemdelingen zouden niet meer durven bellen, omdat ze in de isoleercel worden gezet of daar veelvuldig mee wordt gedreigd, aldus een zegsvrouw van de werkgroep.