Vier verdachten die in januari bij de geruchtmakende schoppartij in Eindhoven waren, worden niet vervolgd omdat ze geen actieve rol hebben gespeeld.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch heeft dat woensdag gemeld.

''Deze vier personen hebben niet actief deelgenomen aan het geweld. Dat ze tot dezelfde groep behoorden is geen reden om hen voor het geweld te vervolgen'', staat in een verklaring. Het zijn vier jongemannen van 17, 18, 18 en 19 jaar uit het Belgische Turnhout.

De mishandeling leidde in januari tot grote commotie nadat de politie beveiligingsbeelden had getoond om de acht betrokkenen te vinden. Het schokkende filmpje liet zien hoe het slachtoffer werd geschopt en geslagen en bewusteloos werd achtergelaten. Op internet ontstond een volksgericht.

Moedig

Advocaat Tim Smet van een van de ex-verdachten zegt dat zijn cliënt zeer opgelucht heeft gereageerd na bijna 4 maanden van ongerustheid over de uitkomst. Hij noemt de beslissing van het OM een logische maar ook een moedige vanwege alle commotie. Hij legde uit dat zijn cliënt niet heeft ingegrepen bij de mishandeling omdat hij volledig werd verrast door de situatie.

De raadsman meent dat alle ophef minstens een debat waard is. Smet richt zijn pijlen vooral op de mensen en media die op internet voor eigen rechter hebben gespeeld terwijl niet iedereen schuldig blijkt. In mindere mate verwijt hij de politie de keuze van de getoonde beveiligingsbeelden. Voor de identificatie van de betrokkenen was het volgens hem niet nodig om ook de beelden van de mishandeling te tonen.

Brent L.

Vier overige verdachten worden wel vervolgd, aldus het OM. Ze worden verdacht van poging tot doodslag. Het gaat om de minderjarige hoofdverdachte Brent L., die in België nog wacht op een definitieve beslissing over uitlevering aan Nederland. De Belgische rechter bepaalde dinsdag al dat medeverdachte Brett S. (19) moet worden uitgeleverd. Hij wordt binnen 10 dagen in Nederland verwacht.

De verdachten Tom K. (17) uit Vosselaar en Stefano B. (15 jaar) uit Turnhout stonden deze week al in Den Bosch voor de rechter in een zogenoemde regiezitting. Hun zaak moet nog inhoudelijk worden behandeld.