Het feitenrelaas van de politie Amsterdam over de aanhoudingen van de republikeinse activisten Hans Maessen en Joanna van der Hoek op de Dam bij de troonswisseling is 'eenzijdig en ongeloofwaardig'. 

Dat meldt het Nieuw Republikeins Genootschap (NRG) woensdag in een reactie op een brief over de kwestie die burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan namens de gemeente, politie en justitie naar de gemeenteraad stuurde.

Het NRG overweegt juridische stappen. Volgens het genootschap roept de verklaring meer vragen op dan dat er beantwoord worden.

Zo wil het NRG weten wat de juridische basis was voor een lijst met twintig verdachten die niet op de Dam mochten komen en waarom er geen namen op die lijst stonden zodat identificatie met een rijbewijs opheldering kon bieden.

Gsm-netwerk

Van der Laan verklaarde dinsdag dat er problemen met het gsm-netwerk waren op het moment van de arrestatie. Volgens het NRG is er echter geen moment een bericht geweest dat er rond de abdicatie en de inhuldiging problemen waren met communicatie. 

Beelden tonen volgens het NRG politie met portofoon en mobiele telefoons. Ook de aangehouden Maessen kon rondom zijn aanhouding zonder problemen bellen.

De onterechte arrestaties worden meegenomen bij de totale evaluatie van 30 april. De brief van Van der Laan wordt op 30 mei in de gemeenteraad besproken. Het NRG hoopt dat de behandeling daar meer duidelijkheid gaat bieden.