Sommige tips die sinds dinsdagavond zijn binnengekomen over de vermiste broertjes Ruben en Julian uit Zeist zijn zo belangrijk dat rechercheurs er direct mee aan de slag zijn gegaan.

Na een uitzending van Opsporing Verzocht dinsdagavond zijn vele honderden tips binnengekomen. Volgens een woordvoerder hebben de telefoons tot diep in de nacht roodgloeiend gestaan.

Het politieteam dat onderzoek doet naar de vermissing van de jongens van 7 en 9 is sinds dinsdagavond laat volop aan de slag met de stroom tips.

Sommige tips hebben nieuwe inzichten opgeleverd, maar van de vermiste jongens is nog geen spoor gevonden. Er is veel extra mankracht opgeroepen om woensdag ''de enorme bulk aan informatie'' door te spitten.

Kleding

De 38-jarige vader van de kinderen pleegde vorige week dinsdagochtend zelfmoord in de Doornse bossen. De politie toonde op televisie de kleding die de man tijdens de laatste dag van zijn leven heeft gedragen.

Hij is toen met zijn zoontjes gereden van Vleuten, waar hij woonde, naar Zuid-Limburg. Daar zijn de kinderen op camerabeelden uit Neerbeek maandagavond voor het laatst met zekerheid in leven gezien.

'Afscheidsrit'

De politie is er inmiddels wel vrij zeker van dat de vader de laatste dag en nacht van zijn leven heeft voorbereid. De politie denkt dat de man vorige week maandag met zijn kinderen op de achterbank een soort "afscheidsrit langs voor hem belangrijke plekken'' heeft gemaakt.

Een belangrijke aanwijzing voor voorbereidende handelingen was volgens een woordvoerder van het rechercheteam de zeer recente ontdekking dat de Vleutenaar nooit contant geld op zak had, maar maandag ineens geld heeft gepind.

"En daarvan is onderweg een flink bedrag uitgegeven. Misschien kocht hij die dag de sleepkabel en de spanband die bij zijn lichaam zijn gevonden. Zeker is in elk geval dat hij heeft willen voorkomen dat hij een pinspoor achter zou laten", meent de politie.

Ook maakte de politie dinsdag bekend dat op de computer van de man een afscheidsbrief is gevonden, die hij vorige week maandagmiddag heeft geschreven. Daarin wordt echter niet gerept over de jongens.

Invullen

Veel tips die de politie heeft ontvangen helpen volgens de woordvoerder om beter in te vullen hoe de rit tussen Vleuten, Zuid-Limburg en terug naar Doorn is verlopen.

Vermoedelijk heeft de man onderweg dus iets gekocht, maar er had zich woensdagochtend nog niemand gemeld die daar iets van weet. Ook is de automobilist nog niet gevonden die rond 2 uur 's nachts op de Rijksstraatweg in Leersum achter de auto van de vader heeft gereden.

Zoekplekken in Zeist

De moeder van de vermiste broertjesheeft plekken in en rond haar woonplaats aangewezen, waar burgerzoekploegen woensdagavond gaan zoeken naar sporen van de kinderen. 

Het gaat om gebieden met wat speeltuintjes en waterpartijen waar het gezin graag en vaak kwam. Dat hebben de organisatoren van de zoektocht in Zeist woensdag gezegd.

Er is vorige week al door de politie op voor de vader bekende plaatsen rond de woonplaats van de jongens gezocht. Zo is achter haar huis en rond de hertenkamp in Zeist gespeurd.

De politie is op de hoogte van de zoekactie en houdt op de achtergrond een oogje in het zeil. Net als bij eerdere naspeuringen is afgesproken dat de burgerzoekers direct halt houden als er iets wordt gevonden dat nader politieonderzoek vergt. Een groep Belgen met acht speurhonden trekt woensdagavond mee de Zeister bossen in.