De politie gaat vooralsnog niet op nieuwe locaties zoeken naar de vermiste broertjes Ruben (9) en Julian (7) uit Zeist.

Dat zegt politiewoordvoerder Bernhard Jens tegenover NU.nl.

Vooralsnog ontbreekt ieder spoor van de jongens, die sinds vorige week maandag niet meer zijn gezien. Hun 38-jarige vader werd de volgende ochtend aangetroffen in het Doornse Gat. Hij heeft zelfmoord gepleegd.

Maandag werd een visvijver in het Limburgse Geulle doorzocht. Dit leverde echter niets op, net als eerdere zoektochten rondom Doorn en in het Bunderbos bij Elsloo.

De politie heeft foto's gepubliceerd van de kleding die de vader droeg toen hij werd gevonden in het Doornse Gat.

Brief

Op een computer in het huis de vader is een afscheidsbrief gevonden, meldt de politie. Daarin heeft hij niets over zijn zoons  geschreven. Hij schreef de brief vorige week maandagmiddag (6 mei) rond 16.20 uur, aldus de politie.

Aan zijn omgeving vertelde de vader dat hij met zijn zoons op vakantie zou gaan in Luxemburg. Tegen de NOS zei Jens dat de vader de jongens die maandagochtend om 9.30 bij hun moeder in Zeist heeft opgehaald.

Ook liet hij weten dat de vader die dag ongeveer 175 euro heeft opgenomen, daarvan is 45 euro teruggevonden. Het is niet bekend wat hij met de rest van zijn geld heeft gedaan. De man betaalde meestal juist met zijn pinpas, aldus de politie tegen de NOS.

Ondertussen blijft de politie rekening houden met alle mogelijke scenario's. "We denken aan alle mogelijkheden die je kunt bedenken", zegt Jens tegen NU.nl. "De vader kan de jongens om het leven hebben gebracht, ze kunnen in het buitenland zitten; we houden overal rekening mee."

Doordacht plan

Volgens Jens is het goed mogelijk dat de vader handelde volgens een doordacht plan. Zo tasten de onderzoekers nog behoorlijk in het duister over de route die werd genomen, nadat de vader met de broertjes maandagavond in het Limburgse Neerbeek was gesignaleerd.

Wel is inmiddels iets meer duidelijk over de route die de vader daarvoor aflegde. Zo was hij om 20.30 uur in het Gelderse Beesd en iets na 21.00 uur bij Best in Brabant. Om 22.15 uur tankte hij bij een tankstation in Neerbeek.

Bekijk fragment Opsporing Verzocht

De politie vermoedt dat hij vervolgens rond 22.26 uur door de Fattenbergstraat in Neerbeek reed. Kort daarna belde de vader "voor een laatste keer met zijn huidige partner en zegt dat ze zijn aangekomen bij het motel in Limburg. In werkelijkheid is hij op dat moment nog in Neerbeek", aldus de politie.

"We denken dat hij een afscheidsrit heeft gemaakt en onderweg plaatsen heeft bezocht die iets voor hem betekenden. Misschien is hij ook in Zeist geweest.''

Jens stelt: "Zijn telefoon is vervolgens al dan niet bewust uit gegaan. Zijn signaal is in ieder geval niet meer opgepakt door de palen."

Richting noorden

De politie zegt dat de vader daarna 'mogelijk' weer via de A73 richting het noorden reed. Zijn auto werd kort na middernacht gezien op de parkeerplaats van een tankstation bij Venray gezien. Om 1.42 uur was hij op de Rijnbrug bij Rhenen en om 1.56 uur is hij vermoedelijk op de Rijksstraatweg in Leersum gefilmd door een bewakingscamera.

Daar keerde hij de auto. De politie meldt dat op deze beelden een andere auto gezien is en zegt dringend op zoek te zijn naar de bestuurder daarvan.

Hierna is 'een gat in de tijdlijn'. De telefoon van de vader is pas op dinsdagochtend 7 mei om 4.15 uur weer gesignaleerd, in de omgeving van het Doornse Gat. Daar werd om 8.00 uur zijn levenloze lichaam en de auto teruggevonden.

Videobeelden

De afgelopen dagen heeft de politie zo veel mogelijk videobeelden van de auto van de vader verzameld. "Daar zit veel bruikbaar beeld bij, maar op de beelden van ná het verblijf in Limburg wordt nergens duidelijk of de broertjes nog in de auto verbleven", aldus Jens.

De woordvoerder stelt dat het nog te vroeg is om in te schatten hoe lang de politie nog met volle kracht op het onderzoek zit. "We werken er nu met tientallen rechercheurs aan. Over het moment dat dat er minder worden valt niets te zeggen."

Ex-vriendin

Het rechercheteam heeft vorige week ook gesproken met de ex-vriendin van de 38-jarige vader. Deze vrouw woont in Zuid-Limburg in de omgeving waar de vader met zijn kinderen voor het laatst op camerabeelden is gezien.

De politie ontkent dat dinsdag opnieuw met haar is gesproken of dat in haar woning is gezocht. "We hebben vorige week even bij haar binnen gekeken, niets gevonden en dat was dat."