Het mogelijk met paardenvlees vermengde rundvlees van vleesverwerker Willy Selten uit Oss is aan meer dan 900 restaurants verkocht.

Ook 159 winkels en 25 slagerijen namen vlees van Selten af, concludeert de NOS dinsdag uit gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Om welke bedrijven het gaat wil de NVWA niet zeggen. Vorige maand riep de NVWA 50 miljoen kilo vlees terug. Het gaat om vlees dat tussen 2011 en dit jaar door heel Europa via de groothandel is verkocht aan 132 vleesverwerkers.

Die hebben het weer doorverkocht aan horecabedrijven, winkels en slagerijen. Al het vlees dat aan horecabedrijven is verkocht is waarschijnlijk al opgegeten.

Van de 132 vleesverwerkers die moesten nagaan waar hun vlees precies is terechtgekomen lieten er vijf niets weten. Vier van die bedrijven kregen een boete, bij een ander bedrijf bleef het bij een waarschuwing.

Minister

Eind deze maand meldt de NVWA aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) wat de rest van het onderzoek heeft opgeleverd. Uit de administratie van Selten concludeerde de NVWA eerder dat er paardenkarkassen binnenkwamen.

Maar over paardenvlees dat eruit ging was niets terug te vinden. De NVWA sluit niet uit dat het vlees van duizenden paarden is verkocht als rundvlees. Voormalig werknemers van het bedrijf stelden vorige maand in EenVandaag dat ook bedorven stinkend vlees bij het rundvlees werd gemengd.

Het bedrijf werd vorige maand failliet verklaard. Drie werknemers hadden om het bankroet gevraagd, omdat ze sinds februari geen loon meer hadden ontvangen.