Een tweede honger- en dorststakende asielzoeker in Rotterdam is maandag overgebracht naar het justitieel medisch centrum in Den Haag. 

Dat meldde een woordvoerster van het ministerie van Veiligheid en Justitie aan het ANP. Zondag werd al een eerste asielzoeker in het medisch centrum opgenomen.

Beide honger- en dorststakende asielzoekers hebben extra zorg nodig, maar zijn bij bewustzijn, aldus de woordvoerster. Volgens haar zijn er naast deze twee asielzoekers nog vijf hongerstakende asielzoekers in Rotterdam. Een woordvoerster van de Werkgroep Deportatieverzet heeft het over een aantal van 23.

De honger- en dorststakers protesteren tegen hun opsluiting. De asielzoekers in de detentiecentra willen dat ze als zodanig worden behandeld en niet als crimineel worden opgesloten. 

Vertrouwensarts

De rechtbank in Den Haag heeft een kort geding dat de Vereniging Asieladvocaten en -juristen Nederland (VAjN) had aangespannen tegen de Staat, twee weken aangehouden. De VAjN had namens een hongerstaker geëist dat hij toegang krijgt tot een vertrouwensarts.

De landsadvocaat gaf in het kort geding aan dat als een vreemdeling verzoekt om een vertrouwensarts, hij of zij die in principe krijgt. Dat was voor de VAjN reden om tot aanhouding van de rechtszaak te verzoeken. Zij willen eerst uitzoeken of dat daadwerkelijk zo is.