De fietstunnel onder het Rijksmuseum in Amsterdam is maandagavond opengegaan en is vanaf dinsdag 24 uur per dag doorgankelijk.

Het is volgens de brandweer veilig genoeg voor wachtende bezoekers van het museum om de passage open te stellen, laat een woordvoerder van de gemeente weten. 

Het was de bedoeling dat de tunnel maandagochtend, een maand na de heropening van het museum, volledig open zou gaan, maar stadsdeel Zuid en het museum wilden dat niet. De veiligheid van de museumbezoekers kon volgens het stadsdeel en het museum in het geding komen door lange rijen bij het museum. 

Het stadsdeel besloot daarom vorige week dat de tunnel alleen tussen 18.00 uur en 08.00 uur opengesteld zou worden, maar werd teruggefloten door het college van burgemeester en wethouders. Dat wilde de passage wel volledig openstellen. 

'Piekmomenten'

Nu de wachtrijen gereguleerd worden met afzettingen en de hulpdiensten groen licht hebben gegeven, heeft het stadsdeel besloten dat de tunnel toch 24 uur per dag open kan. Alleen in het weekeinde en op feestdagen, wanneer het extra druk is in het museum, wordt de onderdoorgang op 'piekmomenten' afgesloten voor fietsers. Scooters worden geweerd. 

Voor de tunnel maandag om 18.00 uur werd opengesteld stonden tientallen fietsers al in de rij om erdoorheen te rijden. De Fietsersbond had een feestje georganiseerd ter ere van de openstelling en deelde 'fietsdrop' uit. 

Het Rijksmuseum is in de afgelopen maand door ruim driehonderdduizend mensen bezocht, zo liet het museum maandag weten. Directeur Wim Pijbes sprak van ''aantallen waarin we in onze meest optimistische verwachtingen op gerekend hadden''.