Ron P., die 18 jaar gevangenisstraf heeft gekregen voor de moord op Christel Ambrosius, zou een nieuwe straf moeten krijgen. Dat staat in een advies aan de Hoge Raad.

De zaak, die bekend is geworden als de Puttense moordzaak, zou daarom opnieuw naar een gerechtshof moeten, adviseert de advocaat-generaal bij de Hoge Raad. De Hoge Raad doet vermoedelijk op 25 juni uitspraak.

Volgens de adviseur heeft het gerechtshof in Arnhem geen rekening gehouden met eerder opgelegde straffen aan Ron P. voor diverse diefstallen. Die hadden van de maximale straf, 20 jaar, afgetrokken moeten worden.

Volgens de advocaat-generaal zou het gerechtshof in Den Bosch nu moeten bekijken of P. alsnog levenslang moet krijgen, of een straf van maximaal 16 jaar en 9 maanden.

Bewezenverklaring

De hoogte van de straf is het enige punt waarop een nieuwe beslissing genomen zou kunnen worden, vindt de adviseur. Aan de bewezenverklaring hoeft niets veranderd te worden; P. blijft veroordeeld voor de verkrachting van en moord op Christel Ambrosius in 1994.

Ron P. kwam in 2008 als mogelijke dader van de moord in beeld door een DNA-match. Zijn DNA was in de nationale databank opgenomen omdat hij voor een ander misdrijf was veroordeeld.

Voordat P. in beeld was, zaten twee inwoners van Putten, Herman Du Bois en Wilco Viets, onterecht een jarenlange gevangenisstraf uit.