De politie is maandag opnieuw aan de slag gegaan om de sinds vorige week vermiste broertjes Ruben (9) en Julian (7) uit Zeist terug te vinden, onder meer in een visvijver in Geulle.

Drie politiemensen met een laptop en sonarapparatuur zoeken in een bootje de visvijver in het Zuid-Limburgse dorp af. De politie heeft aanwijzingen dat daar mogelijk sporen van de vermiste jongens te vinden zijn.

Geulle ligt vlakbij Neerbeek, waar de vader met zijn kinderen vorige week maandagavond voor het laatst is gezien. De vader is in zijn auto uren later gefilmd op de Rijnbrug bij Rhenen, maar of hij zijn zoons toen nog bij zich had, is onbekend.

De politie zoekt onder andere een paar stevige wandelschoenen van de vader en een ontbrekend stuk sleepkabel. De 38-jarige man werd dinsdagmorgen gevonden in de bossen in Doorn, waar hij zelfmoord had gepleegd.

Vermoedelijk niets

Duikers zochten sinds 4 uur de visvijver in het Limburgse dorpje Geulle af. Bij die zoektocht werd niets gevonden, meldt RTV Utrecht.

Hoewel de politie het niet waarschijnlijk achtte dat er iets gevonden werd, werden er voor de zekerheid toch duikers bij gehaald om specifiek naar enkele plekken in de vijver te zoeken. 

Eerder liet een Limburgse visser al weten weinig hoop te hebben dat in de vijver iets wordt gevonden. Er zijn sinds vorige week maandag diverse viswedstrijden gehouden en daarbij is niets bijzonders opgevallen.

Camerabeelden

Er komen volgens een woordvoerder voortdurend nieuwe particuliere camerabeelden en tips binnen, maar nog steeds is volstrekt onduidelijk wat er is gebeurd.

''We hebben van de heenweg die de vader heeft gereden vanaf Vleuten naar Zuid-Limburg voldoende gegevens om zeker te weten welke route hij heeft genomen. Maar van de tijd en de route tussen maandagavond 22.15 uur in Neerbeek en dinsdagmorgen 1.40 uur in Rhenen ontbreekt elk spoor'', aldus de zegsman van de politie.

Signaal

Het rechercheteam houdt er rekening mee dat de vader in Zuid-Limburg expres zijn mobiele telefoon heeft uitgeschakeld, zodat zendmasten geen gegevens van zijn route konden oppikken. Pas dinsdagochtend vroeg is er weer een signaal via een zendmast in Leersum.

Kort daarvoor is op een camerabeeld te zien dat de vader in het nabijgelegen Rhenen rijdt. "Op dat beeld kunnen we de kinderen niet zien. Maar misschien zaten ze toch in de auto, zo midden in de nacht kunnen ze wel liggen te slapen op de achterbank. We moeten de kinderen zelf zien om te weten wanneer ze nog bij hun vader waren." 

Een gerucht dat maandag opdook dat de politie flyers zou hebben verspreid in Duitsland is volgens de woordvoerder 'onzin'.

Geulle

De zoekactie in de visvijver in Geulle zou eigenlijk al om 9 uur maandagochtend van start gaan, maar omdat de benodigde sonarapparatuur in de file stond, ging er pas rond half 11 een bootje het water op.

Zondag werd de omgeving van de vijver al uitgekamd, nadat de politie "nieuwe informatie" had gekregen en daarin genoeg reden zag om te gaan zoeken.

Een zoekploeg van vrijwilligers gaat maandagavond voor de laatste maal bossen bij Doorn doorzoeken, in de hoop een spoor te vinden van de vermiste broertjes. Ditmaal kamt de zoekploeg de Kaapse Bossen uit, een deel van nationaal park De Utrechtse Heuvelrug.

Doornse Gat

Ooggetuigen hebben aan RTV Utrecht laten weten dat ze de broertjes vorige week maandagavond nog met hun vader bij het Doornse Gat hebben gezien.

De jongens zouden zijn gesignaleerd bij de speelplaats. Tussen de waarneming in het Doornse Gat en de vondst van de vader is het drietal met de auto nog in Neerbeek in Limburg geweest.

Een hondenbezitter stelt zeker te weten dat het om de vermiste Julian en Robin gaat. Hij beschrijft tegenover een verslaggever van RTV Utrecht dat de jongens met hun vader het bos in liepen. De vader wekte een onrustige indruk. De verklaringen worden door de politie meegenomen in het onderzoek.

School

Ouders en kinderen van de Kerckeboschschool in Zeist zijn maandagochtend op school bij elkaar gekomen om te praten over de vermissing van Julian uit groep 4 en Ruben uit groep 6.

De basisscholen zijn maandagmorgen weer begonnen na de meivakantie. Op de school is een plekje ingericht waar ouders en kinderen berichten kunnen achterlaten voor de moeder van de kinderen en andere familie.

De schoolarts van de GGD, Slachtofferhulp en een traumateam van het Wilhelmina Kinderziekenhuis zijn aanwezig om zonodig extra zorg te verlenen.

'Verschrikkelijke week'

Directeur Ronald Nagtegaal vertelde maandagmorgen: "Het is een verschrikkelijke week geweest met heel veel onzekerheid. Maar voor de kinderen op school is het belangrijk dat de lessen zo gewoon mogelijk verder gaan." 

Nagtegaal: "Het docententeam is in de meivakantie bijeen gekomen om te bespreken hoe we na de vakantie weer moesten beginnen. Besloten is dat elke meester en juf in de eigen groep op een kindermanier met de leerlingen zou praten over de gebeurtenis. Uiteraard is er in de groepen 4 en 6, waarin Julian en Ruben zaten, extra veel aandacht, maar ook die klassen pakken zo gauw mogelijk de gewone schoolroutine weer op."

Bekijk de reactie van schooldirecteur Nagtegaal:

Ouders

Nagtegaal ving maandagmorgen ook de ouders van leerlingen op. Degenen die op het schoolplein in tranen uitbarstten nam hij zo snel mogelijk mee naar binnen om de kinderen zoveel mogelijk te sparen. "We wilden een waardige start, waarbij we ons niet verliezen in emoties", zei hij.

Maar hij begreep de tranen wel: "Het zijn hele lieve, prima jongens. Dat maakt het zo invoelbaar voor iedereen."

Ook burgemeester Koos Janssen van Zeist was maandagmorgen op de school. "Wij denken nog niet na over de afloop van deze zaak. Zolang er vragen zijn, is er hoop." Janssen onderhoudt nauw contact met de moeder van de kinderen, de grootouders en de vrijwillige brandweer waar de moeder werkt. "Het verdriet raakt de harten van de samenleving in Zeist."