Een van de honger- en dorststakende asielzoekers in Rotterdam is naar het justitieel medisch centrum in Scheveningen overgebracht.

Volgens een woordvoerster van het ministerie van Justitie is dat besloten omdat hij daar betere medische zorg kan krijgen. De asielzoeker lijdt aan nierfalen.

Meer informatie over zijn toestand kon de woordvoerster niet geven. Volgens haar is er geen sprake van dat hij daar gedwongen wordt om te drinken of te eten.

Zorgen

Een zegsvrouw van de Werkgroep Deportatieverzet maakt zich ernstig zorgen over de dorststaker. Volgens haar heeft hij zaterdag verklaard niet te willen worden opgenomen in het ziekenhuis.

In het Rotterdamse detentiecentrum zijn nog 14 uitgeprocedeerde asielzoekers in hongerstaking. Drie van hen, onder wie de man die naar het ziekenhuis is overgebracht, weigeren ook te drinken. Volgens het ministerie worden alle honger- en dorststakers goed in de gaten te houden.

Opsluiting

Het aantal hongerstakende asielzoekers in Rotterdam neemt iedere dag af. Afgelopen donderdag waren er nog 66. Vrijdag aten er 45 mensen niet, van wie er 15 ook weigerden te drinken.

De hongerstakers protesteren tegen hun opsluiting. De asielzoekers in de detentiecentra willen dat ze als zodanig worden behandeld en niet als crimineel worden opgesloten.