De gemeente Maastricht wil de coffeeshops Mississippi en Kosbor voor drie maanden sluiten. Dat maakte de gemeente vrijdag bekend.

De politie viel beide coffeeshops afgelopen maandag en dinsdag binnen, arresteerde beheerders en personeelsleden en nam de handelsvoorraad softdrugs in beslag. In beide shops waren buitenlanders aanwezig, en in Limburg mag dat niet. De shops krijgen een week de tijd om zich tegen het voornemen van de gemeente te verweren. Daarna neemt de gemeente een definitief besluit.

De politie viel woensdag ook binnen bij de Smokey, maar de gemeente wacht nog op meer informatie over deze inval, aldus een woordvoerder van Maastricht.

Kort geding

Woordvoerder Marc Josemans van de Maastrichtse coffeeshops zei een kort geding tegen de gemeente aan te zullen spannen als die overgaat tot sluiting. Hij wijst in dit verband op de uitspraak van de rechtbank in Maastricht van 25 april, die bepaalde dat burgemeester Onno Hoes coffeeshop Easy Going ten onrechte had gesloten nadat daar buitenlanders waren gezien. ''Ook Hoes moet zich houden aan de uitspraak van de rechtbank'', zei Josemans.

Josemans werd donderdag bedreigd door een illegale straatdealer die met een mes naar hem zwaaide en hem met de dood bedreigde.

Pepperspray

De 24-jarige Rotterdammer is later in een parkeergarage door de politie met behulp van pepperspray aangehouden, maakte de politie vrijdag bekend. De man had volgens Josemans ook winkelend publiek bedreigd. ''Hoe ziek ben je dan'', vroeg Josemans zich af.

De criminele straatdealers bedreigen volgens hem in toenemende mate klanten en personeel van coffeeshops. ''We hebben een bewakingsbedrijf ingehuurd om onze portiers te beschermen'', zei hij.