Het is de rechter die moet beslissen of een veroordeelde zijn straf thuis met een enkelband uitzit of in de gevangenis.

Dat zegt de Raad voor de Rechtspraak in een advies aan staatssecretaris Fred Teeven. Hij wil de gevangenissen zelf laten beslissen of mensen die een straf van 6 maanden of minder hebben gekregen, een enkelband krijgen of dat zij achter de tralies moeten.

De beslissing om iemand een gevangenisstraf op te leggen, is een van de ingrijpendste die de overheid kan nemen. Daarom vindt de raad dat ''alleen de rechter moet kunnen beslissen over gevangenisstraffen en elektronische detentie''.

De Raad voor de Rechtspraak betwijfelt overigens of thuis zitten met een enkelband wel vergeleken kan worden met celstraf. De samenleving ziet de elektronische detentie waarschijnlijk als een lichtere straf. De rechters denken dan ook dat het beter is om de enkelband als aparte straf te bestempelen.

Wetsvoorstel

In het wetsvoorstel van Teeven kan een rechter alleen zeggen dat een veroordeelde niet met een enkelband thuis mag zitten, maar echt de gevangenis in moet. Rechters kunnen niet zelf thuisdetentie opleggen.

In Teevens voorstel staat nog dat bij een straf van meer dan 6 maanden een enkelband kan worden gegeven als minstens de helft van de straf is uitgezeten. Elektronische detentie mag maximaal 18 maanden duren.