Richard van O. heeft dinsdag zijn man, de veroordeelde hoofdverdachte van de Amsterdamse zedenzaak Robert M., in de gevangenis bezocht. Dat liet de advocaat van Van O., Erik van Kregten, woensdag weten.

Het hof veroordeelde Robert M. tot 19 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het ernstig seksueel misbruiken van tientallen kleine kinderen op crèches, oppasadressen en in zijn eigen woning. Ook is de 29-jarige M. veroordeeld omdat hij het misbruik filmde en de beelden op internet verspreidde.

Het hof veroordeelde Van O. (40) tot 4,5 jaar cel. Hij maakte zich schuldig aan seksueel misbruik van een 15-jarige jongen, medeplichtigheid aan het misbruiken van één kind door M. en het in bezit hebben van kinderporno.

Hij werd vrijgesproken van het medeplegen van en medeplichtigheid aan het misbruik van tientallen andere kinderen op oppasadressen.

Toestemming

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) gaf in januari al toestemming voor het bezoek, na dat eerder nog op advies van het Openbaar Ministerie te hebben geweigerd. Aanvankelijk weigerden M. en Van O. aan de voorwaarden van Teeven te voldoen.

Nu het hoger beroep in de zaak is afgerond, zijn de betrokkenen er alsnog uitgekomen.

Alles over de zedenzaak