De vreemdelingen in het detentiecentrum Rotterdam die sinds maandag in hongerstaking zijn, worden niet in de isoleercel gezet.

Dat heeft de Nederlandse Vereniging Asieladvocaten en -juristen Nederland (VAJN) afgesproken met de directie van het detentiecentrum, meldt advocaat Frans Willem Verbaas namens de VAJN.

Het gesprek vond plaats op initiatief van de VAJN. Verbaas sprak verder af dat een onafhankelijke vertrouwensarts de hongerstakers gaat voorlichten.

Schiphol

Volgens het detentiecentrum wordt momenteel geen gebruik gemaakt van isoleercellen voor de hongerstakers. In het verleden gebeurde dat op Schiphol wel, zegt Verbaas, en mogelijk gebeurt dat nu nog.

De advocaat bezoekt woensdagmiddag een hongerstaker op Schiphol die zegt in de isoleercel te zijn gezet.

Het aantal hongerstakers in Rotterdam liep dinsdag volgens Meldpunt Vreemdelingendetentie op tot 111. Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie zijn er in Rotterdam nog 70 uitgeprocedeerde asielzoekers die niet eten. Vijf van hen drinken ook niet. In het detentiecentrum op Schiphol was er woensdag aan het begin van de avond niemand meer in hongerstaking, aldus een woordvoerster van het departement.

Protesteren

Op het detentiecentrum in Schiphol stond het aantal dinsdagmiddag volgens het ministerie op acht. De vreemdelingen protesteren tegen de manier waarop ze worden behandeld in detentie.

Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer noemde woensdag op Radio1 het gebruik van de isoleercel als dwangmiddel bij de hongerstakers 'misbruik van bevoegdheid'. Ook zou het ministerie zeer veel zorg moeten geven aan de gezondheid van de hongerstakers, vindt Brenninkmeijer.

Afname

Het aantal hongerstakende asielzoekers wisselt per dag, maar lijkt inmiddels af te nemen. 

Waarom sommige hongerstakers weer zijn gaan eten, kon ze niet aangeven. In de afgelopen dagen liep het aantal hongerstakers uiteen. Het ministerie telde er dinsdag 68 in Rotterdam en 8 op Schiphol, maar de Werkgroep Deportatieverzet kwam met hogere cijfers en meldde dat er in Rotterdam 240 hongerstakers waren.