Het aantal hotels in Nederland is in ruim vier jaar tijd met 12,7 procent gestegen. Bijna alle toeristische regio's groeien, behalve Zuid-Limburg.

Dat blijkt uit onderzoek van NU.nl naar gegevens van onderzoeksbureau Dr3Data. In 2008 telde Nederland nog 4.086 hotels, in mei 2013 zijn dat er 4.604.

De groei van het aantal hotels was in 2009 nog 4,7 procent, maar neemt langzaam af. In 2013 staat de teller zelfs op -0,1 procent. Het huidige jaar is echter nog niet ten einde, dus dit jaar kunnen er nog hotels bijkomen.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. Op NUdatablog kunt u alle gegevens over hotels per gemeente inzien. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Relatief aan het aantal inwoners heeft Vlieland de meeste hotels. Omgerekend naar 10.000 inwoners heeft de gemeente (1093 inwoners in maart 2013) 128 hotels. Daar is sinds 2009 geen enkele meer vanaf gegaan of bij gekomen.

In absolute aantallen is Amsterdam de koploper. De hoofdstad heeft 629 hotels, zo’n 13,7 procent van alle hotels in Nederland. Valkenburg aan de Geul volgt met 118 hotels.

Zuid-Limburg

In de toeristische regio Zuid-Limburg is het aantal hotels in ruim vier jaar tijd met elf afgenomen. In Valkenburg aan de Geul zijn in de periode 2009 tot mei 2013 29 hotels begonnen en 37 gestopt. Alleen Apeldoorn is harder achteruit gegaan met negen hotels minder.

Maastricht is de positieve uitzondering in Zuid-Limburg met zes extra hotels.

Klik op de gemeenten om het aantal hotels te zien. Op NUdatablog kunt u alle gegevens over hotels per gemeente inzien. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

De terugloop is volgens directeur VVV Zuid-Limburg Anya Niewierra te verklaren door gebrek aan opvolging bij familiehotels. “Wij zijn de oudste toeristische bestemming van Nederland, waardoor we veel familiehotels hebben. Tegenwoordig is het niet meer vanzelfsprekend dat een nieuwe generatie het bedrijf overneemt.”

Voor de gemeenten Valkenburg aan de Geul en Eijsden-Margraten speelt daarnaast herbestemming een rol. “Dan gaat het vaak om hotels uit de periode 1900-1920. In Valkenburg zijn ze bijvoorbeeld omgebouwd tot appartementen, omdat daar meer behoefte aan was.”